- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban: Zajednička kupovina gasa u EU nije u interesu Budimpešte

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Pratite nas
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da uvođenje ograničenja cena na ruski gas i zajednička kupovina energenata u Evropi nije u interesu Budimpešte i da bi na taj način bili poništeno gasni sporazumi sa Moskvom.
Mađarska i druge zemlje ne podržavaju te mere, rekao je Orban.
„Zajednička kupovina energenata nije u našem interesu, kao ni uvođenje ograničenja cena, jer bi anuliralo naše sporazume sa Rusijom na osnovu kojih se Mađarskoj isporučuje gas i Mađarska bi ostala bez snabdevanja energentima“, rekao je mađarski premijer.
Prema njegovim rečima, postoje dobre šanse da se tokom samita EU izbori za mađarske nacionalne interese jer, kako je rekao, „ima i drugih koji misle kao i mi“.
Evropska komisija je u utorak predložila novi paket mera s ciljem da se smanje cene gasa. Između ostalog, nove mere predviđaju zajedničku kupovinu 13,5 milijardi kubnih metara gasa kako bi se popunila skladišta gasa za zimu 2023-2024. godine i druge.
Nove mere treba da usaglase zemlje EU. Samit lidera EU počeo je danas i nastavlja se sutra.
Kancelar Nemačke Olaf Šolc, premijer Holandije Mark Rute i predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
SVET
Makron: Žalim što se Šolc izoluje unutar EU zbog pitanja energetike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala