- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši bugarski ministar: Sofija bi mogla da završi na sudu sa "Gaspromom"

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Pratite nas
Bugarska bi mogla ići na arbitražu sa „Gaspromom“, upozorio je bivši ministar energetike Bugarske Rumen Ovčarov, komentarišući nedavno suđenje finske kompanije „Gasum“ i ruske kompanije, na kome je stokholmska arbitraža naložila finskoj kompaniji da plati više od 300 miliona evra za neispunjavanje obaveze.

„Ako neko nije shvatio (da rizik postoji), nema potrebe da pričamo o tome“, izjavio je bivši bugarski ministar televiziji „Bulgaria on Air“.

Ovčarov nije dao prognozu koliko će Bugarska platiti u slučaju arbitraže, ali bi ta cifra mogla da bude veća od milijardu evra.
„To će biti određeno na osnovu cene gasa. Cene su ranije bile niže, ali su sada ponovo počele da rastu i, mislim, da se više neće snižavati“, rekao je on.
Bivši bugarski ministar je za ovu situaciju optužio mlade ljude - verovatno je mislio na bivšeg premijera Kirila Petkova i njegovog najbližeg saradnika, potpredsednika vlade Asena Vasiljeva, pod čijim predsedavanjem je Bugarska odbila da plati po novoj šemi koju je predložio „Gasprom“.

„Ti mladi ljudi, možda sami nisu to želeli ili su vrlo dobro znali šta rade - za osam meseci su uspeli da naprave više grešaka u energetici nego bivši premijer Bojko za dva mandata, ili za osam godina“, izjavio je Ovčarov i naglasio da će do kraja godine ta cifra biti oko milijardu evra.

Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je tada istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Radnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
REGION
Bivši bugarski ministar: Sami smo odustali od isporuka „Gasproma“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala