- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši bugarski ministar: Sami smo odustali od isporuka „Gasproma“

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaRadnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu
Radnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Pratite nas
Bivši ministar energetike Bugarske Rumen Ovčarov prokomentarisao je trenutnu situaciju sa gasom: po njegovom mišljenju, smanjenje cene gasa u Bugarskoj nije posledica napora tehničkog kabineta, već razvoja situacije na tržištu gasa u celini.
Ovčarov smatra da su na cenu u Bugarskoj uticale niže cene gasa na čvorištu Title Transfer Facility (TTF). On je napomenuo da bi se cena gasa smanjila i po ugovoru sa „Gaspromom“ da je Bugarska nastavila da dobija gas preko njega (ruska kompanija je krajem aprila obustavila isporuke zbog odbijanja Sofije da plati u rubljama).
„Ovde nema nekih posebnih zasluga (tehničke vlade). Ne treba se zavaravati po ovom pitanju“, rekao je bivši ministar za televiziju „bTV“.
Gubici zbog prekida isporuka „Gasproma“ u julu, avgustu i septembru iznose oko 277 miliona evra, dok je, prema rečima bivšeg ministra, od ugovora odustala upravo Bugarska.
„Naravno, Bugarska je odustala. Zašto ‘Gasprom’ nije isključio gas, na primer, Mađarskoj ili Slovačkoj? Ili Turskoj? Zato što oni plaćaju“, naglasio je on.
Prema njegovim rečima, nije važno kako Evropa doživljava šemu koju je predložio „Gasprom“.
„To je pitanje koje, po mom mišljenju, nema veze sa nacionalnim interesima. Nacionalni interes Bugarske su u dostupnosti pouzdanih i jeftinih isporuka ovog prirodnog resursa“, zaključio je Ovčarov.
Podsetimo, u Bugarskoj je, posle nekoliko meseci povećanja cene gasa za potrošače, regulator snizio cenu za oktobar za više od 30 odsto.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je tada istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
RUSIJA
Bugarski političar: Nije „Gasprom“ nepouzdan, nego mi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala