- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski političar: Nije „Gasprom“ nepouzdan, nego mi

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaGasprom
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Lider bivše bugarske parlamentarne stranke „Preporod“ Kostadin Kostadinov izjavio je da se Bugarska pokazala kao nepouzdana strana, a ne ruska kompanija „Gasprom“, prenosi televizija „bTV“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako je istakao, obustavljanje isporuka gasa u aprilu bilo je očekivani odgovor na sankcije koje je uvela Evropska unija.
Kostadinov je podsetio da je prethodna vlada dogovorila isporuku američkog tečnog prirodnog gasa sa sedam tankera, međutim, novoj tehničkoj vladi su prepušteni pregovori o tome na kojim terminalima će se istovarati taj gas. Nova vlada je održala pregovore sa Turskom i Grčkom, ali je pronađen samo jedan terminal koji je slobodan za istovar – u Turskoj.
„Ovde se ne radi o nepouzdanom dobavljaču. Mi smo nepouzdani. Pogledajte našu vladu. Šest tankera, sedam tankera, ima gasa, nema gasa. Ko je ovde nepouzdan?“, upitao je Kostadinov.
Po njegovim rečima, prethodna vladajuća koalicija pretvorila je Rusiju praktično u neprijatelja.

„Kako pregovarati sa onima koje si do juče ponižavao? Kiril Petkov će se time baviti? Zar je Bugarska ponižena? Jesmo li mi proterali 70 ruskih diplomata ili oni? Ko je uveo sankcije? Mi ili oni? Svaki postupak ruske strane je odgovor na postupke Bugarske i kada je ta reakcija loša za nas mi pitamo 'a što tako'? Da sam ja na njihovom mestu, i ja bih isto uradio, jer bih tako štitio svoje interese“, rekao je političar.

Kako je ocenio, nedavna ostavka vlade Kirila Petkova pokazala je da su pozivi stranke „Preporod“ da se ne pogoršavaju odnosi sa Rusijom bili ispravni.
„Ako neko u EU ili NATO-u želi da se bori protiv Rusije i ima loše odnose sa njom, dobro, ali to ne znači da mi treba to da sledimo. Mi smo u NATO-u i EU ravnopravni partneri, a ne izvršioci“, rekao je Kostadinov i dodao da su ostale stranke u prošlom parlamentu bile „američki geopolitički projekat i da su dobijale instrukcije od američke ambasade.“
Ranije je novi ministar energetike Bugarske Rosen Hristov izjavio da će Bugarska morati da se vrati pregovorima sa ruskom kompanijom „Gasprom“.
„Gasprom“ je krajem aprila obavestio bugarsku stranu o prekidu isporuka zbog odbijanja Sofije da plati po novoj šemi. Premijer Kiril Petkov je odluku Rusije nazvao ucenom i rekao da je vlada odavno bila spremna za takav scenario. Petkov je posle obustave isporuka uspeo da se dogovori sa jednom američkom kompanijom o isporuci dva tankera tečnog prirodnog gasa za jun, a Azerbejdžan isporučuje Bugarskoj jednu trećinu potrebne količine gasa.
O nabavci preostale količine bugarska vlada pokušava da pregovara sa drugim dobavljačima, ali je za sada potreban obim obezbeđen samo za avgust. Istovremeno, Bugarska je, prema rečima samog premijera, svakodnevno u kontaktu sa „Gaspromom“ i traži da se obnove isporuke pod istim uslovima plaćanja.
Novinari iz Srbije u obilasku rafinerije nafte u Omsku, Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
RUSIJA
Bugarska planira da se vrati pregovorima sa „Gaspromom“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala