- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Šta bi Evropskoj uniji donelo ograničenje cene gasa

© AFP 2023 / INA FASSBENDERGasna stanica u Nemačkoj
Gasna stanica u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Ograničenje cene gasa za potrošače u EU u narednoj godini, koju predlaže Evropska komisija, teško je izvodljivo i moglo bi samo da dovede do toga da Evropa ostane bez nabavke dovoljnih količina gasa, kaže za Sputnjik urednica portala Energija Balkana, Jelica Putniković.
Evropska komisija je predložila uvođenje gornje granice cene gasa na godinu dana, počev od 1. januara iduće godine, na 275 evra po megavat-satu, što je po nekadašnjem obračunu cene gasa 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara.
Razlog za novi obračun je što nisu iste kalorijske vrednosti prirodnog gasa iz raznih izvora i kreću se od 34 do 52 megadžula po metru kubnom. Tako je, na primer, kalorijska vrednost ruskog gasa oko 37 megadžula po metru kubnom, odnosno, vrednost 1000 kubika je 10,3 megavat-sati. Kalorijska vrednost jednog metra kubnog gasa kreće se od 9,44 do 14,4 kilovat-sati.
I Srbijagas je od 1. oktobra prešao na obračun cene gasa po kilovat-satu, umesto po metru kubnom.

Predlog da se ograniči cena gasa za potrošače

Evropska komisija se nada da će to ograničenje cene prirodnog gasa pomoći državama članicama Evropske unije da smanje cene energije za domaćinstva i preduzeća koje su ove godine dostigle rekordne vrednosti. O predlogu Komisije će sutra raspravljati ministri energetike zemalja članica EU, ali je već jasno da je ta ideja dovela do nesuglasica u EU.
Među zemljama koje najglasnije zagovaraju primenu ograničenja cene gasa su Belgija, Grčka, Italija i Poljska, dok Nemačka predvodi članice koje su protiv te ideje, navodi Rojters.
Ograničenje bi, po rečima Nemaca, moglo da oteža privlačenje preko potrebnih isporuka gasa i da smanji motivaciju potrošača da smanje potrošnju u situaciji kada zemlje moraju da štede gorivo i da zamene ruske isporuke.
CC BY-SA 2.0 / Seongwoo Park / Flickr / Pitanje je ko će nadomestiti razliku između skupo kupljenog utečnjenog gasa i ograničene cene gasa za potrošače
Tanker za prevoz prirodnog tečnog gasa - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pitanje je ko će nadomestiti razliku između skupo kupljenog utečnjenog gasa i ograničene cene gasa za potrošače
„Ova odluka da se ograniče cene gasa u članicama EU zapravo je nastavak inicijative da se ograniči cena ruskog gasa. Kada su shvatili da je to nemoguće postići briselske diplomate su se okrenule ideji da ograniče cenu samog gasa u potrošnji i za privredu i za građane, s tim što su praktično u isto vreme u septembru krenuli u kampanju da treba da se ograniče prihodi kompanija koje ostvaruju profit od prodaje i gasa i nafte i naftnih derivata“, kaže Putnikovićeva.

Razumljiv otpor

Ona smatra da su oni upali u jamu iz koje je jako teško izaći zato što pokušavaju da liberalizovano tržište u EU totalno stave pod kontrolu. Razumljivo je, kako napominje, da će naići na otpor u zemljama koje ne mogu da izađu na kraj sa skupim uvozom gasa i njegovom ograničenom cenom za potrošače, jer nisu toliko bogate ili ne žele da pokrivaju tu razliku.
Urednica „Energije Balkana“ je uverena da će o tome biti još dosta diskusije kada se sutra sastanu ministri energetike EU. To, po njenoj oceni, jedino može da se izvede tako da se državama nametne obaveza da one finansiraju onu razliku između nabavne cene uvoznog gasa i one po kojoj će distributeri da ga prodaju potrošačima, ili da se to pokrije iz budžeta Unije.

Mehanizam teško izvodljiv

Evropska komisija je predložila da se mehanizam ograničenja pokrene ako cena gasa za isporuku u narednom mesecu na holandskoj TTF berzi, koja se smatra referentnom za Evropu, nadmašuju 275 evra po megavat-satu tokom dve nedelje trgovanja. Takođe i ako cena na TTF-u bude za 58 evra veća od referentne cene tečnog prirodnog gasa tokom 10 uzastopnih trgovinskih dana.
Teško da će to biti izvodljivo jer zna se da je uvoz američkog tečnog prirodnog gasa u Evropu bio ostvaren samo zato što su evropski kupci plaćali više od azijskih, pa se dešavalo da neke tankere sa utečnjenim gasom preusmere u evropske luke jer su u Evropi nudili bolju cenu. Sada taj ko je kupio skupi gas treba da ga proda mnogo jeftinije od nabavne cene. To je ekonomski neodrživo i može samo da izazove bunte trgovaca gasom. S druge strane, sama ideja da se ograniče cene na berzama prosto je smešna gde važi zakon ponude i potražnje“, jasna je naša sagovornica.

Reagovale i energetske berze

Na pitanje da li bi onda isporuke najskupljeg gasa, kakav je američki utečnjeni, bile neinteresantne evropskim kupcima, ako bi onda morali da nadomešćuju veliku razliku između nabavne i prodajne cene, ona nema dilemu:
„To bi zapravo dovelo do toga da Evropa ubuduće može ostati bez dodatnih količina prirodnog gasa, svejedno stizao on gasovodom iz Norveške, ili tankerima onaj utečnjeni iz Amerike, Australije, Katara, ili čak i ruskog gasa, jer se radi o tome da je suspendovanje tržišta nemoguće“.
Odmah su reagovali i iz Udruženja evropskih energetskih berzi (Europeks) uputivši dopis Komisiji u kojem navode da bi ovaj plan mogao da predstavlja veliki rizik za finansijsku stabilnost i ponudu na evropskim energetskim tržištima. To bi, takođe, moglo da dovede do pojačanog prelaska na vanberzansko trgovanje, koje ne podleže ograničenju cene, smatraju u Europeksu.
© Sputnik / Stefan ĐurićOgraničenje cene prirodnog gasa bi za Evropu moglo da znači nemogućnost nabavke dovoljnih količina tog energenta
Srbija bi do 1. oktobra trebalo da isporuči prve količine gasa u Mađarsku - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Ograničenje cene prirodnog gasa bi za Evropu moglo da znači nemogućnost nabavke dovoljnih količina tog energenta

Evropa bi mogla da ostane bez gasa

U svakom slučaju, ukoliko bi i bila doneta ta odluka o ograničenju cene gasa u EU ona, kako ističe Putnikovićeva, ne bi uticala na proizvođače gasa, odnosno na cenu gasa na tržištu. Niko ne može da naredi nijednom prodavcu gasa da Evropi prodaje jeftinije zato što je ona ograničila cenu gasa na unutrašnjem evropskom tržištu. Mogla bi, kaže ona, eventualno da bude doneta neka administrativna odluku o ceni gasa koji se već nalazi u skladištima.
Zato je naša sagovornica mišljenja da je najlogičnije da se odustane od ideje o ograničavanju cene gasa, jer će u suprotnom Evropa ostati bez nabavke dovoljnih količina gasa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala