- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin odobrio inicijativu da se odblokira 265 hiljada tona đubriva

© Sputnik / Alekseй Babuškin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Rusija je spremna da proširi rad po pitanju isporuka đubriva na svetska tržišta, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
Ruski lider se jutros pre odlaska u Jermeniju na samit Organizacije Sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) sastao sa osnivačem „Uralhima“ Dmitrijem Mazepinom.
Prema Putinovim rečima, grupa kompanija „Uralhim“ je jedan od najvećih proizvođača u svetu azotnih, kalijumskih i amonijačnih đubriva. On je dodao da kompanija radi uspešno, uprkos veštačkim preprekama niza zemalja.

Blokiranje isporuka đubriva ugroženim zemljama ─ neprihvatljivo

Ruski lider je, takođe, nazvao neprihvatljivim blokiranje isporuka đubriva siromašnim zemljama, a koje je Rusija bila spremna da isporuči besplatno.

„Naravno, moramo da učinimo sve kako bi se osigurali, pre svega, razume se, interesi naših poljoprivrednika, koji pokazuju veoma dobre rezultate, ali i da pružimo podršku našim tradicionalnim, vašim tradicionalnim klijentima, potrošačima, kao i našim prijateljima u zemljama u razvoju“, istakao je Putin.

On je dodao da je, pre svega, reč o Africi.
Putin je naglasio da je Moskva u kontaktu sa generalnim sekretarem Ujedinjenih nacija Antonijom Guterešom po ovom pitanju.
Ruski predsednik je odobrio inicijativu direktora kompanije Mazepina da UN i Afrička unija odblokiraju 265 tona đubriva koje je „Uralhim“ spreman da besplatno isporuči.

Rusija se ne protivi isporukama amonijaka preko Ukrajine

Putin je takođe naglasio da se ne protivi nastavku isporuka amonijaka preko luke u ukrajinskoj Odesi.
Mazepin je ocenio da Ukrajina iznosi političke zahteve povodom puštanja u rad ovog cevovoda i izrazio nadu da se pitanje isporuka amonijaka može rešiti u okviru prehrambenog sporazuma.
Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin u intervjuu listu "Izvestija" rekao da Rusija poziva UN i evropske zemlje da počnu proces izvoza 280.000 tona ruskog đubriva u Afriku, koje su ranije blokirale neke evropske zemlje. On je takođe istakao da je ruska strana odlučila da se ovo đubrivo besplatno isporuči siromašnim zemljama, pre svega na afričkom kontinentu.
Mineralno đubrivo - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
RUSIJA
Rusija šalje mineralno đubrivo Africi - besplatno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala