- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Kako je 90 minuta postalo više od stotinu?

© PAUL ELLISMundijal dodatno vreme
Mundijal dodatno vreme - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Ljubiteljima fudbala sasvim sigurno je zapalo za oko da utakmice na Mundijalu u Kataru imaju preveliku sudijsku nadoknadu. Posle predviđenih i regularnih 90 minuta na mečevima Engleske i Irana, odnosno Amerike i Velsa usledilo je dodatno vreme od čak 14 minuta i 10 minuta.
Zbunjeni su fudbaleri i navijači zbog ogromnih sudijskih nadoknada koje su postale realnost i tradicija na Mundijalu u Kataru.
Već drugog dana je na četiri utakmice ukupni produžetak bio gotovo 47 minuta što je nezapamćeno u svetu fudbala.
Više je razloga za to. Ima pet izmena, a za svaku se računa ustaljenih 30 sekundi, tu je i VAR provera koja oduzima vreme. Ipak, legendarni sudija Italijan Pjerluiđi Kolina, koji je predsednik sudijske komisije FIFA oglasio se i objasnio zbog čega je velika sudijska nadoknada na SP u Kataru.
„Već u Rusiji smo krenuli sa preciznim merenjem nadoknade, a rekli smo svima sada, da ne budu iznenađeni kada vide četvrtog sudiju sa velikom brojkm za nadoknadu. Bilo da je reč o šest, sedam ili osam minuta. Ako želite više vremena igre, potrebno je i više nadoknade“, rekao je Italijan.
Veliki broj golova takođe utiče na to da nadoknada bude duža. Razlog? Logično - radovanje.
Utakmica Engleske i Irana u kojem je viđeno čak osam pogodaka, u prvom poluvremenu koje je završeno rezultatom 3:0, bilo je produženo 14 minuta. Ne samo zbog tri gola, već zbog nokauta i nezgodne povrede koju je zadobio golman Irana, koji je ubrzo i zamnjen zbog potresa mozga.
„Razmislite malo. Ako smo videli tri gola, a slavlje traje po minut i po, već smo time izgubili pet minuta. Želimo da budemo dosledni, a još ako se uključi VAR, već se izračuna sve na precizan način“, konstatovao je legendarni Kolina.
Dvoboj Engleske i Irana koji je okončan pobedom Ostrvljana rezultatom 6:2 ukupno je produžen 27 minuta i 16 sekundi, dok je drugo poluvreme utakmice Amerika - Vels trajalo 10 minuta i 34 sekunde duže od predviđenih 45 minuta.
Tradicija ogromne nadoknade u Kataru nastavljena je drugog dana i na meču Senegal - Holandija, jer je drugo poluvreme produženo 10 minuta i tri sekunde. Identičan scenario viđen je i trećeg dana na meču Argentine i Saudijske Arabije, gde je drugo poluvreme produženo osam minuta, a igralo se čak 14!
Sat je rekao svoje, mogu neki da se bune i da im se ne sviđa, ali sudije su bile jasne: Veliki broj izmena, konsultacija VAR i veliki broj golova utiču na to da četvrti sudija izađe sa satom na kojem će biti ispisan dvocifreni broj.
Jasno je da fudbal više nije isti i da utakmice ne traju 90, nego sto i kusur minuta...
Lionel Mesi - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Katar 2022
Prvi šok na Mundijalu – Saudijska Arabija nokautirala Argentinu
 Koncert  Riblje čorbe na stadionu Tašmajdan - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Katar 2022
„Ajte kući Argentinci, stasali arapski klinci“: Bora Čorba za Sputnjik „analizira“ Mundijal
Ugo Loris, Francuska - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Katar 2022
Francuska legenda odbija dugine boje: „Moram da pokažem poštovanje domaćinu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala