- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moćni „sarmat“ – pouzdan štit Rusije od spoljnih pretnji u narednih 50 godina

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje interkontinentalne balističke rakete „sarmat“
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete „sarmat“  - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Najnovija interkontinentalna balistička raketa „sarmat“, koja je puštena u serijsku proizvodnju, osiguravaće bezbednost Rusije u narednih 40-50 godina, saopštio je generalni direktor Državnog raketnog centra „Makejev“ Vladimir Degtjar.

„Raketni sistem 'sarmat' već je pušten u serijsku proizvodnju. Osigurani su neophodni materijali i proizvodna oprema. 'Sarmat' će u narednih 40-50 godina jačati borben potencijal Oružanih snaha i pouzdano će osiguravati bezbednost Rusije od spoljnih pretnji. U današnjim geopolitičkim uslovima, ovo je naš pouzdan štit, glavni faktor nuklearnog obuzdavanja i garancija mira“, rekao je Degtjar u intervjuu za list „Ruska gazeta“.

„Sarmat“ će zameniti najtežu stratešku raketu u svetu „Vojvoda“ (po klasifikaciji NATO-a „Satana“, RS-20V). Po svojim karakteristikama, dometu i brzini leta, raketa „sarmat“ nema pandana u svetu. Ona će moći da napada ciljeve i kroz Severni i Južni pol, probijajući protivraketnu odbranu, i takođe će moći da pogodi mete bilo gde u svetu, navode ruski eksperti.
Raketa je prvi put lansirana u aprilu 2022. godine sa kosmodroma Pleseck u okviru programa državnih testiranja. Tada je saopšteno da su sve karakteristike rakete potvrđene, te da su bojeve glave pogodile zadato područje na poligonu na Kamčatki.
U junu je saopšteno da su preduzeća ruske državne korporacije „Roskosmos“ pokrenula serijsku proizvodnju raketa „sarmat“, te da će prvi raketni puk biće na borbenom dežurstvu do kraja 2022. godine.
Interkontinentalna balistička raketa Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
RUSIJA
Putin: Prvi „Sarmat“ krajem godine u upotrebi u vojsci, već počeli da stižu sistemi S-500
Probe balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
RUSIJA
"Sarmat" protiv "Vojevode": Najmoćnija ruska raketa imaće veće ubrzanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala