- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

"Sarmat" protiv "Vojevode": Najmoćnija ruska raketa imaće veće ubrzanje

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaProbe balističke rakete "Sarmat"
Probe balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
Pratite nas
Ubrzanje napredne interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ je za jedan i po put brže nego kod raketa „Vojevoda“, rekao je komandant Strateških raketnih snaga ruske vojske Sergej Karakajev.
„Što je kraći aktivni deo trajektorije i razdvajanje borbenih blokova uz postizanje neophodne brzine to je taj raketni sistem zaštićeniji (od dejstva PRO). U ovom trenutku aktivni deo trajektorije novog raketnog sistema je jedan i po put manji nego što je bio kod na primer sistema ‘Vojevoda’ “, rekao je Karakajev za TV „Rusija 24“.
Prema njegovim rečima, raketa „Sarmat“ može da nosi nekoliko hiperzvučnih bojevih blokova „Avangard“ koji razvijaju brzinu od 28 maha ili 10 kilometara u sekundi.
Glavni konstruktor rakete Vladimir Degtjar je naveo se za lansiranje ove rakete koristiti isti podzemni raketni silosi kao i za rakete „Vojevoda“.
„Znate, ‘Sarmat’ i ‘Vojevoda’ se podudaraju samo u imenu – raketa i pi geometrijskim karakteristikama, i jedna i druga će se nalaziti u istim silosima“, kaže konstruktor.
Po svojim karakteristikama, dometu i brzini leta, raketa „Sarmat“ nema pandane u svetu. Može da napada ciljeve i kroz Severni i Južni pol, savladavajući sisteme protivraketne odbrane, i takođe može da pogodi mete bilo gde u svetu, tvrde ruski eksperti.
Interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“ uspešno je testirana, a eksperti ocenjuju da je ovim Rusija dobila „veoma moćan nuklearni mač“, kojim Moskva ne namerava nikog da „tuče“. Zadatak ovog sistema je da bude obuzdavajući faktor.
Prvo lansiranje izvedeno je sa kosmodroma Pleseck 20. aprila.
„Roskosmos“ planira da na jesen započne serijsku isporuku interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ Strateškim raketnim snagama Rusije. One će zameniti rakete „Vojevoda“.
Testiranje balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
RUSIJA
Ne postoji ništa slično: Nuklearni ruski mač „Sarmat“ — raketa koja pogađa metu bilo gde na planeti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala