- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Makron će uskoro da razgovara sa Putinom

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron na sastanku u okviru G20 u Osaki
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron na sastanku u okviru G20 u Osaki - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron planira da uskoro razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi agencija „Frans pres“.
„Uskoro ću imati direktan kontakt sa Putinom. Planiram da pre svega razmotrimo pitanja koja su povezana sa nuklearnom energetikom i Zaporoškom nuklearnom elektranom, a nakon mojih razgovora sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem“, rekao je Makron.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je 5. oktobra da se Zaporoška nuklearka stavi pod kontrolu Rusije.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
RUSIJA
Rusija u kontaktu sa IAEA: Napadi Kijeva na Zaporošku nuklearku mogu dovesti do katastrofe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala