- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Sukob u Ukrajini je tornado koji guta sve više zemalja

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Povećavanje broja vojnika NATO-a na istoku, pod izgovorom obuzdavanja Rusije i saveznika, predstavlja pokušaj da se osvoji potencijalni prostor za borbena dejstva, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na zasedanju Saveta Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Jerevanu.
„Pod izgovorom navodnog obuzdavanja agresivnog ponašanja Rusije i njenih saveznika u toku je planirano povećavanje vojnog prisustva SAD i drugih zemalja NATO-a na zapadnim granicama ODKB-a, odnosno na našim granicama. Zapad nastavlja da prebacuje na istočno krilo NATO-a vojsku, naoružanje i vojnu tehniku. Povećava se intezitet njihove operativne i borbene obuke. Šta je to ako nije osvajanje potencijalnog prostora borbenih dejstava?“, rekao je Lukašenko, a prenosi agencija Belta.
Severnoatlantska alijansa je konačno učvrstila svoj antiruski i antibeloruski pravac, rekao je Lukašenko i dodao da zapadne zemlje, koje su već potpuno uključene u sukob u Ukrajini, nastoje da u taj konflikt uvuku i Belorusiju.
On je podsetio na to da Belorusija, počev od 2014. godine, čini sve što može da se ukrajinski sukob prekine.
„Zemlje Zapada su optužile i nastavljaju da nas optužuju za sve smrtne grehove. Pokušavaju svim snagama da uvuku Belorusiju u taj sukob, iako su same 'do grla' u njega uvučene. Na njihovim poligonima se obučava na hiljade ukrajinskih vojnika, u skladu s programima NATO-a. Kijev se snabdeva zapadnim naoružanjem i vojnom tehnikom. Šta je to ako nije direktna uključenost u sukob? A kako da se razume izjava generalnog sekretara NATO-a koji kaže da će poraz Ukrajine značiti poraz Severnoatlantske alijanse?“, rekao je Lukašenko.
On je događaje u Ukrajini uporedio s tornadom koji postaje sve snažniji, a koji u svoju spiralu uvlači sve veći broj zemalja i stvara nove probleme.
Beloruski predsednik je istakao da je potrebno zaustaviti krvoproliće u Ukrajini i početi pregovore o miru, ali je upozorio na to da je pitanje da li će Kijevu dozvoliti da sedne za pregovarački sto.
„Mi smo ukazivali na degradaciju sistema međunarodne bezbednosti, obezvređivanje sporazuma u oblasti razoružavanja i kontrole nad naoružanjem. Nažalost, tada nas niko nije slušao. I tragičan rezultat tog licemernog stava vidimo danas u Ukrajini“, konstatovao je Lukašenko.
Beloruski predsednik je naglasio da u međunarodnoj politici ne sme biti ucenjivanja upotrebom nuklearnog oružja, podsetivši na to da „poljsko rukovodstvo iskazuje spremnost da na teritoriji svoje zemlje razmesti nuklearno oružje“.
„Dobro je što među Amerikancima, treba im odati dužno poštovanje, još ima zdravorazumnih ljudi koji odlično razumeju opasnost od nuklearnih igara, posebno s nepredvidivim partnerima“, naglasio je Lukašenko.
Vladimir Putin na samitu ODKB - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
RUSIJA
Putin: Treba modernizovati snage ODKB
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala