- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Treba modernizovati snage ODKB

© POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin na samitu ODKB
Vladimir Putin na samitu ODKB - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Rusija podržava inicijativu da se modernizuju snage Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na samitu ODKB koji se održava u Jerevanu.
„Sa zadovoljstvom se može konstatovati da smo mi i sekretarijat Organizacije analizirali veoma dragoceno praktično iskustvo stečeno tokom mirovne operacije u Kazahstanu. Rusija, naravno, podržava važnu odluku koja je podneta na naše usvajanje o modernizaciji mirovnih snaga organizacije savremenim naoružanjem, vojnom i specijalnom opremom, kao i specijalnim sredstvima“, rekao je Putin.
On je istakao da se države-članice organizacije i dalje suočavaju sa pretnjom prodora međunarodnih terorista na njihovu teritoriju i pojavom terorističkog ćelija u Centralnoj Aziji, rekao je ruski predsednik.
On je istakao da je situacija u Avganistanu i dalje teška. Po njegovim rečima, nadležni resori zemalja ODKB treba da nastave da blisko sarađuju na blagovremenom identifikovanju pretnji terorizma, ekstremizma i narko-kriminala.
„Pomagaćemo u stabilizaciji situacije u Avganistanu i kroz druge multilateralne mehanize“, obećao je Putin.
Ruski predsednik se nada i da će biti zaključen mirovni sporazum između Jermenije i Azerbejdžana.
On je pozitivno ocenio samit lidera Azerbejdžana, Jermenije i Ruske Federacije koji je održan u Sočiju krajem oktobra i napomenuo da su ti razgovori stvorili dobru osnovu za buduće kompromise o fundamentalnim pitanjima. Predsednik je rekao da je u zajedničkom saopštenju ponovo potvrđena posvećenost trojnim sporazumima na najvišem nivou postignutim 2020. i 2021. godine. On je istakao da će "samo dosledna primena ovih sporazuma o razmeđavanju granica, deblokadi transportnih komunikacija, rešavanju humanitarnih problema" pomoći normalizaciji odnosa između zemalja.
Članice ODKB su Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija i Tadžikistan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala