- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Bećković o Petru Božoviću: Moja poezija i ja progovorili smo njegovim glasom /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPetar Božović
Petar Božović - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
„Ako je istina da je piscu dovoljan samo jedan čitalac, ja sam ga imao i zove se Petar Božović. On se odmah usudio da sve razume i progovori mojim jezikom. Ako je tako dozvoljeno reći, moja poezija i ja progovorili smo njegovim glasom, a taj jezik je govorio i taj svet znao bolje od mene“, rekao je akademik Matija Bećković.
Monografija o velikom glumcu „Hadži Petar Božović“ Tatjane Nježić predstavljena je danas na sceni Raša Plaović Narodnog Pozorišta u Beogradu. Reč je o 25. Knjizi iz edicije Udruženja dramskih umetnika posvećenih dobitnicima Dobričinog prstena.
Na promocije je prikazan film o glumačkom opusu Petra Božovića kog je režirao Emir Kusturica.

Bećković: Poseban vid junaštva

© Sputnik / Lola ĐorđevićMonografija o Petru Božoviću, dobitniku "Dobričinog prstena" za 2020.godinu
Monografija o Petru Božoviću, dobitniku Dobričinog prstena za 2020.godinu - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Monografija o Petru Božoviću, dobitniku "Dobričinog prstena" za 2020.godinu
Svojim žarom proživeo je svaku reč ne ostavljajući nijedno mrtvo slovo na papiru i onda kad mnogi nisu smeli, i kasnije kad nije bila samo reč o dijalektu i ostao je veran do današnjeg dana, a to nije bilo nimalo jednostavno, dodao je Bećković i prisetio se Petra Božovića kad ga je prvi put video, dodao je Bećković.
„Nisam ni sanjao da će postati glumac a kamoli da ću za njega pisati stihove o kojima sam tek sanjao. Pošto nisam odložio svoje rođenje, Petar mi je pritekao u pomoć i prihvatio moj štap i kaput. Odlučio je da promoviše nešto što ga nije preporučivalo na mnogim važnim mestima i zaputio putem koji nije bio najsigurniji ali ga nikad nije napustio, što je bio jedan poseban vid junaštva u naše vreme. U Službi poeziji i našem jeziku ostao je njegov čuvar i filozof akcenata srpskog jezika.“
© Sputnik / Lola ĐorđevićMatija Bećković na predstavljanju monografije o Petru Božoviću
Matija Bećković na predstavljanju monografije o Petru Božoviću  - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Matija Bećković na predstavljanju monografije o Petru Božoviću
Zahvaljujući svom daru uspeo je da poveže arhaično i moderno i tako poveže „Čekajući Godoa“ i „Reče mi jedan čoek“, istakao je Bećković i dodao da Božović obavlja i poslove Uneska čije hiljade saradnika ne rade ono što im je u opisu radnog mesta.
„U očekivanju još ordenja, čestitamo mu Dobričin prsten koji je odavno na njegovom prstu a tek je sada postao vidljiv. Nekad sam za sebe pisao: 'Baš je njega briga bar je njemu lako, sve je oživeo čega se dotakao' a sad mi se čini da sam opisivao Petra Božovića“, zaključio je Bećković.

Likovi su srećni kad ih tumači Pera

Glumica Ljiljana Dragutinović ocenila je da je Petar Božović načitan, radoznao za sve vrste umetnosti, intelektualno jak, autentičan, svoj i samo svoj i da je stvorio čudesnog i neponovljivog glumca.
Glumica Svetlana Bojković podsetila je da je sa Božovićem zajedno primljena na Akademiju dramskiih umetnosti 1966. Iako 50 godina nisu radili zajedno, posle pola veka na snimanju jedne serije našli su vremena da u pauzama pričaju i tad su utvrdili da ono što je bio njihov odnos i stav prema životu, istini, glumi i etici, ostao nepromenjen.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSvetlana Bojković, Petar Božović i Ljiljana Dragutinović
Svetlana Bojković, Petar Božović i Ljiljana Dragutinović - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Svetlana Bojković, Petar Božović i Ljiljana Dragutinović
Pesnik Milan Ružić rekao je da svaki lik kog igra veliki glumac, a Petar Božović to jeste, treba da izvede svoj lik iz života na scenu ali da on bude toliko stvaran i neosporan da postoji način da se on bez ikakvih problema može vratiti sa scene u život.
„Ovo nije nikakvo predavanje kako glumci treba da rade svoj posao već veličanje načina na koji Petar igra svoje likove a svaki od njih je srećan što mu je Pera zapao za tumača.“
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavljanje monografije o Petru Božoviću
Predstavljanje monografije o Petru Božoviću - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Predstavljanje monografije o Petru Božoviću

Zaustavite zemlju, hoću da siđem

Božović je na kraju promocije recitovao stihove iz nekoliko pesama Matije Bećkovića. Posle promocije je, rekao da su govornici dosta toga rekli, ali su tek dotakli jedno malo zrno onoga o meni.
„Šalim se, naravno, lepo su pričali, baš. Fino, dirljivo, pametno, malo komično, malo tragično, takav je i život. Uostalom, šta oni mogu da kažu više o meni nego oni koji me gledaju. Ako vam je ovaj život na zemlji dosadio, kao što je mnogima, 29. novembra u Teatru Brdo je predstava „Zaustavite zemlju, hoću da siđem“. Ima dovoljno mesta za ceo jedan odlazeći konvoj. Igraju Nebojša Ljubišić i Petar Božović“, zaključio je Božović.
Petar Božović - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
KULTURA
Legendarni glumac uoči izvođenja „Luče“: Njegoš se danas ruga ljudskoj gluposti i nemoći
Petar Božović, 33. laureat nagrade „Dobičin prsten“ - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
KULTURA
Petar Božović sa Kustendorfa: Nismo ni osetili kad su nam izvadili mozak!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala