Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić i američki ambasador razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki ambasador Kristofer Hil
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki ambasador Kristofer Hil  - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je američkog ambasadora Kristofera Hila tokom današnjeg sastanka obavestio o poslednjoj rundi razgovora u Briselu i podelio zabrinutost za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji u svetlu najnovijeg razvoja događaja.
Vučić je izrazio zahvalnost za snažno angažovanje Sjedinjenih Američkih Država na smirivanju tenzija na Kosovu i Metohiji, kao i na naporima za dodatnu deeskalaciju celokupne situacije, pogotovo imajući u vidu konstantno generisanje veštačkih kriza od strane privremenih organa samouprave u Prištini.
Predsednik je naglasio da će Srbija, kao i uvek do sada, nastaviti da ulaže ogromne napore kako bi se putem dijaloga rešavala sva otvorena pitanja, jer je naša zemlja, svojim dosadašnjim odgovornim i ozbiljnim pristupom, pokazala da je iskreno posvećena razgovoru i saradnji u cilju očuvanja teško stečenog mira i stabilnosti u celom regionu, za šta se Srbija neprestano i dosledno zalaže kako u domaćoj političkoj areni, tako i u svim međunarodnim forumima.
Sagovornici su se saglasili da je upravo takav put, koji vodi ka očuvanju mira na Zapadnom Balkanu, jedini pravi način na koji se treba zalagati za stabilnu i prosperitetnu budućnost regiona, kao i da je od ključnog značaja da svi politički činioci postupaju odgovorno, imajući u vidu pre svega dobrobit građana.

Hil: Konstruktivan pristup jedino vodi rešenju

Američki ambasador je, nakon razgovora sa Vučićem, izjavio novinarima da Vašington nastavlja da podržava EU u naporima da se postignu rešenja na Kosovu i Metohiji i pozvao predsednika Srbije da nastavi sa konstruktivnim angažovanjem u Briselskom procesu.
„Konstruktivan pristup je svakako način za pronalaženje rešenja", rekao je Hil.
On je naveo da SAD i EU deluju usaglašeno u vezi sa Kosovom i dodao da veruje da obe strane shvataju da moraju da postignu rešenje. Napomenuo je da je EU jasno stavila do znanja da je potrebno više od 48 sati za rešenje aktuelnog pitanja.
„Imao sam dobar razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Razgovarali smo o Briselskom procesu“, kazao je Hil.
Američki ambasador je izrazio nadu da će biti pronađeno rešenje, ali i ukazao da je za to potrebno da se obe strane angažuju.
Povodom jučerašnjih razgovora u Briselu, Hil je rekao da ne bi govorio o neuspehu, već da je to što se desilo pokazalo da postoji potreba za daljim razgovorima.
„Način da se dođe do rešenja je fleksibilnost uz napore posrednika EU“, kazao je Hil.
Sastanak Vučića i Hila bio je održan u Palati Srbija.
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
SRBIJA
Kakva je trenutna situacija na KiM nakon besane noći /video/
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
SRBIJA
Vučić sa Srbima sa KiM: Samo hoćemo da čuvamo svoje, siguran sam da ćemo pokazati zrelost
Aljbin Kurti na sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
SRBIJA
Kurti na zahtev Amerike odložio odluku o kažnjavanju zbog tablica za 48 sati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala