- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Oficir PVO ruske vojske - Sputnik Srbija

UŽIVO Pokušan napad dronovima na termoelektranu na Krimu; Nemačka: Trajaće ovaj rat još dugo

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 272. Ruske snage uspešno napreduju u pravcu Ugljedara, kao i u pravcu Artjomovska i Avdejevke. Grupa ukrajinskih diverzanata likvidirana tokom pokušaja da pređe na levu obalu Dnjepra. Ukrajinska služba bezbednosti vrši pretres na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:01 22.11.2022
Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht veruje da će borbe u Ukrajini još dugo trajati.
"Ne bih da dajem lažne nade da bi ovaj rat mogao da se završi uskoro - u narednim danima ili nedeljama. Moramo polaziti od činjenice da će ovaj rat još dugo trajati, i stoga moramo da se pripremimo za to da ćemo morati da podržimo Ukrajinu“, rekla je Lambrehtova na nemačkoj Saveznoj akademiji za bezbednosnu politiku.
19:28 22.11.2022
Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dva drona koja su pokušala da napadnu Balaklavsku termoelektranu na Krimu. Pored toga, iznad Crnog mora su oborene još tri bespilotne letelice, rekao je gubernator grada Mihail Razvožajev.
Napad je odbila Crnomorska flota.
Nema povređenih, niti je oštećena infrastruktura.
19:18 22.11.2022
Državno tužilaštvo Ukrajine optužilo je ubijene ruske vojnike zbog kršenje običaja ratovanja.
„Zbog lažne predaje i otvaranja vatre na vojsku Oružanih snaga Ukrajine pokrenut je postupak po predmetu verolomstva ruskih vojska“, navodi se na Telegram kanalu ministarstva.
Tužilaštvo planira da utvrdi sve okolnosti incidenta i izvrši pravnu procenu svih učesnika.
Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ukrajinski vojnici ciljano ubili, hicima u glavu, više od 10 zarobljenih ruskih vojnika. Kako dodaju u Ministarstvu, ovaj zločin niko neće uspeti da prikaže kao „tragični izuzetak“. Podsetimo, radi se o video-snimku obračuna ukrajinskih snaga sa ruskim zarobljenicima u Makejevki koji se pojavio na internetu.
18:32 22.11.2022
Ruski vojnici u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
RUSIJA
„Vagner“ protiv „Mocarta“ u Donbasu – Amerikanci nemaju šanse protiv Rusa
18:01 22.11.2022
Plovidba putničkog morskog transporta u Sevastopolju je obustavljena, saopštile su vlasti grada.
17:46 22.11.2022
Dronovi napadaju Sevastopolj, prema preliminarnim podacima, protivvazdušna odbrana je već oborila dve letelice, rekao je gubernator Mihail Razvožajev.
"Upravo sada dejstvuje naša protivvazdušna odbrana. U toku je napad dronova. Prema preliminarnim informacijama, dve bespilotne letelice su već oborene. Sve snage i službe su u pripravnosti", napisao je Razvožajev na Telegramu.
Prema njegovim rečima, civilni objekti nisu oštećeni.
„Molim vas, ostanite mirni“, rekao je gubernator.
16:11 22.11.2022
SAD su izdvojile dodatnih 4,5 milijardi dolara Ukrajini kao podrška budžetu, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.
15:44 22.11.2022
Nemačka mora biti spremna za dalju eskalaciju u Ukrajini, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.
„S obzirom na razvoj rata i očigledne i sve veće neuspehe Rusije, moramo biti spremni za eskalaciju“, rekao je Šolc na ekonomskoj konferenciji u Berlinu.
Prema njegovim rečima, eskalacija bi mogla uključiti uništavanje ukrajinske infrastrukture. Prema njegovim rečima, teško da će se rat brzo završiti.
Istovremeno je izrazio uverenje da Nemačka više neće padati u ekonomsku zavisnost ni od jedne zemlje, kao što se desilo u slučaju Rusije, i pozvao nemački biznis na raznovrsniju saradnju sa međunarodnim partnerima.
Šolc je rekao i da je Nemačka izvukla pouku iz rata u Ukrajini u pogledu potrebe za jačanjem odbrambenog potencijala nemačkih oružanih snaga i povećala budžet za odbranu na 100 milijardi evra.
15:19 22.11.2022
Sve ukrajinske elektrane, sa izuzetkom tri nuklearne, oštećene su u nekom stepenu, izjavio je Vladimir Kudricki, šef nacionalne energetske kompanije "Ukrenergo".

"Skoro da nemamo netaknute hidroelektrane i termoelektrane, izuzev tri nuklearne elektrane (Rovno, Hmeljnicke, Južno-ukrajinske) koje se nalaze na teritoriji koju kontroliše ukrajinska vlada. Sve druge velike elektrane su oštećene u periodu od 10. oktobra do danas“, rekao je on na brifingu u Nacionalnom medija centru.

Ranije je ukrajinski premijer Denis Šmigal saopštio da je skoro 50 odsto energetskog sistema zemlje u kvaru.
14:10 22.11.2022
Peskov demantovao da je Putinu uoči G20 predat predlog mirovnog sporazuma s Kijevom
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je u razgovoru za Sputnjik demantovao saopštenja da je ruskom lideru Vladimiru Putinu pre samita G20 navodno predat nacrt mirovnog sporazuma sa Ukrajinom.
Izdanje „Ukrajinska pravda“ objavilo je da je uoči sastanka lidera G20 koji je prošle nedelje održan na Baliju, jedna od zemalja-posrednica predala Putinu predlog potencijalnog sporazuma za direktne pregovore.
Peskov je odrečno odgovorio na pitanje da li je bilo takvog predloga.
Putin nije otputovao na samit G20, već je rusku delegaciju predvodio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
12:31 22.11.2022
Evropska komisija je izdvojila novu tranšu makrofinansijske pomoći Ukrajini od 2,5 milijardi evra, objavio je na Tviteru potpredsednik EK Valdis Dombrovskis.
10:20 22.11.2022
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska ambasada osudila reakciju SAD na ubistvo ruskih vojnika
10:13 22.11.2022
Francuska će od 25. novembra rasporediti na teritoriji Litvanije četiri višenamenska lovca „Rafal“ u cilju obezbeđivanja vazdušnog prostora baltičkih država, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.
Raspoređivanje aviona vrši se na osnovu mandata NATO-a.
Ranije je ministar obrane najavio slanje ovih aviona, ali i dodatnih snaga u Estoniju, kao i tenkova i oklopnih transportera u Rumuniju.
10:12 22.11.2022
Eksplozije u Hersonu, nema uzbune za vazdušnu opasnost
„U Hersonu se čuju eksplozije“, objavilo je ukrajinsko internet izdanje „Obščestvenoe“ na Telegramu.
Istovremeno, u gradu nije proglašena uzbuna za vazdušnu opasnost.
09:23 22.11.2022
Strani plaćenici u sastavu ukrajinskih oružanih formacija nemaju značajan uticaj na tok borbenih dejstava u Donbasu, smatra v.d. šefa DNR Denis Pušilin.
Prema njegovim rečima, protiv savezničkih snaga uglavnom se bore mobilisani i rezervisti.
09:20 22.11.2022
Rusija će proveriti informacije o učešću plaćenika iz NATO-a u sukobu u Ukrajini
Istražni komitet Rusije će u okviru istrage krivičnih dela proveriti informacije o učešću plaćenika iz zemalja NATO-a u ratnim dejstvima na strani Kijeva, navodi se u saopštenju IK na Telegramu.
Ističe se da se, prema informacija Narodne milicije LNR, u Donbasu pod maskom privatnih vojnih kompanija, kojih ima desetak, nalaze i regularne snage članica NATO-a.
U saopštenju se dodaje da je na teritoriji Ukrajine još pre početka specijalne vojne operacije delovala „legija stranaca“ sačinjena od državljana Poljske, Estonije, Litvanije i Letonije.
08:49 22.11.2022
Ruska Duma usvojila je izjavu kojom se parlamenti sveta pozivaju da osude zločine kijevskog režima i doprinesu tome da na odgovornost budu pozvani direktni izvršioci zločina ubistva ruskih zarobljenika.
U dokumentu se ističe da je taj zločin „grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava“, Ženevske konvencije o ophođenju sa zarobljenicima iz 1949. godine i Konvencije protiv mučenja i drugih vidova nečovečnog postupanja.
08:41 22.11.2022
U prethodna 24 časa je tokom borbi ubijeno do 70 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništeno tri tenka, pet oklopnih transportera, jedan višecevni raketni sistem i 15 specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.
Tokom proteklog dana, ukrajinske oružane formacije gađale su naselje Alčevsk američkim višecevnim bacačima raketa M142 „Himars“, na koji su ispalile dve rakete. U raketiranju su poginula dva civila, a jedan je ranjen. Uništene su dve zgrade, a oštećeno je pet.
08:36 22.11.2022
Oružane snage Rusije uspešno napreduju u pravcu Ugljedara, izjavio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
Naselje Pavlovka, koje se nalazi pre Ugljedara, oslobođeno je 14. novembra. Pušilin je istakao da, uprkos pokušajima protivofanzive neprijatelja, ruska vojska ispunjava postavljene zadatke.
On je primetio da postoje uspesi na marjinskom pravcu, čak i uzimajući u obzir gradske borbe, što nameće dodatne poteškoće. U pravcu Avdejevke i Artjomovska takođe se vidi napredovanje ruske vojske, dodao je Pušilin.
Istovremeno je i dalje teška situacija u krasnolimanskom pravcu, gde protivnik nastavlja napade, ali u ovom trenutku bezuspešne.
08:17 22.11.2022
U Odesi su počele vanredne restrikcije struje, saopštila je gradska administracija na Telegramu.
„Nažalost, po nalogu kompanije ‘Ukrenergo’, prinuđeni smo da ponovo vršimo vanredna isključenja. Rasporedi isključenja još nisu na snazi“, navodi se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala