- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Srpska neće u NATO“: Dodikova poruka na početku predsedničkog mandata /video/

© Sputnik / Branko MaksimovićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Republika Srpska neće u NATO, želimo i hoćemo u EU, rekao je novi predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na svečanom prijemu povodom stupanja na dužnost.
„Ne dirajte Republiku Srpsku, jer to nećemo dozvoliti. Mi samo želimo da se očuva ustavna pozicija Srpske“, rekao je predsednik Republike Srpske na svečanom prijemu.
„U godinama i vremenu koje dolazi biće veoma izazovno u ovom trećem mandatu. Ovde nikada nije dosadno, jer znam da nas čekaju prelomni trenuci“, istakao je Dodik.
Dodik je poručio da je veliki dužnik svom narodu.
„On me je birao na ovu funkciju, ali znam i osluškujem taj narod. Imamo dovoljno kapaciteta da ostanemo svoji na svome. Dejtonski sporazum je zacementirao poziciju Republike Srpske. Oduzete su nam neke nadležnosti, ali političkim sredstvima vratićemo ih. Ulazićemo u reforme, koje su onakve i ovakve, ali to je neminovnost”, rekao je Dodik.
Dodik je napomenuo da će graditi odnose sa regionom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom.
„Želimo i hoćemo u Evropsku uniju i to nije sporno. Ali isto tako Srpska neće u NATO. Sarađivaćemo i sa velikim silama, poput Rusije, Kine, ali i SAD, te zemalja EU. Ipak najviše računa vodićemo o sebi“, poručio je Dodik.
Predsednik Republike Srpske istakao je da mir mora biti prioritet.
„Srpska ne traži ništa osim da bude priznata njena ustavna pozicija. Neopravdano su nam obustavljeni projekti vredni milijardama, i borićemo se da ih vrlo brzo pokrenemo, a s druge strane ne osporavajući drugima da rade i grade“, rekao je Dodik, prenosi RTRS.
Vlada Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
REGION
Dodik: Mandat Viškoviću za premijera, nova Vlada Srpske početkom decembra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala