- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Pretpremijera dokumentarca o Diani Budisavljević održana u Inzbruku

© Foto : Srpska pravoslavna omladina InzburgU Inzbruku je održana pretpremijera najnovijeg dugometražnog dokumentarnog filma „Sećamo se samo sutrašnjice – sećanje na Dianu Budisavljević”
U Inzbruku je održana pretpremijera najnovijeg dugometražnog dokumentarnog filma „Sećamo se samo sutrašnjice – sećanje na Dianu Budisavljević” - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Pretpremijera dugometražnog dokumentarnog filma „Sećamo se samo sutrašnjice – sećanje na Dianu Budisavljević“, održana je u Inzbruku, u bioskopu „Leokino“.
Film je režirala Nikola Nađ, koja je za njega dobila i nagradu grada Inzbruka „gedenk_potenziale 2022“.
Na premijeri je, pored predstavnika grada Inzbruka, srpskog pravoslavnog sveštenstva iz Tirola, predstavnika Srpske pravoslavne omladine Inzbruka (SPOJI), kao i mnogobrojne publike, specijalni gost bila i Jelena Radojčić, po čijoj je životnoj priči snimljen igrani film „Dara iz Jasenovca“, a koju je kao devojčicu spasila Diana Budisavljević, objavljeno je na sajtu SPOJI.
U filmu se radi o sećanju na Dianu Budisavljević (rođenu Obekser), Austrijanku iz Inzbruka, koja je tokom Drugog svetskog rata spasila preko 10.000 pretežno srpske dece od genocida u logorima smrti tadašnje fašističke Nezavisne Države Hrvatske.
Film predstavlja i svojevrsnu sažetu retrospektivu o javnoj raspravi o tekstu na njenoj spomen-ploči, koja je tokom 2020. godine poprimila čak i međunarodne razmere.
Spomen-ploča posvećena Diani Budisavljević i njenim pomagačima, postavljena je u aprilu 2021. na njenoj rodnoj kući u ulici Marije Terezije u samom centru Inzbruka.
Diana Budisavljević popisuje decu koju spašava iz logora u NDH  - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
„Spasila je na hiljade srpske dece od ustaša“: Spomen ploča Diani Budisavljević u Inzbruku /foto/
Izložba Dianina deca / Diana's children exhibition (making off) - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Velika bitka da Austrija prizna delo Diane Budisavljević: Da je od ustaša spasavala – srpsku decu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala