- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Orban na fudbalskoj utakmici nosio šal sa mapom Velike Mađarske /video, foto/

© Sputnik . MILOS MILIVOJEVICMađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Mađarski premijer Viktor Orban pojavio se na fudbalskoj utakmici između Mađarske i Grčke sa šalom u bojama nacionalne zastave sa mapom Mađarske u granicama pre 1920. godine, kada su zemlji pripadale teritorije koje su danas sastavni delovi Rumunije, Hrvatske, Slovačke, Srbije, Austrije i Ukrajine.
Na premijeru se jasno vidi crveno-belo-zeleni navijački šal sa mapom takozvane Velike Mađarske – zemlje u granicama pre Trijanonskog sporazuma iz 1920. godine, zbog koga je Mađarska izgubila 72 odsto svog teritorije, a tri miliona etničkih Mađara je završilo u inostranstvu.
Mađari su u nedelju u Budimpešti pobedili Grke u prijateljskom meču rezultatom 2:1. Orban je na društvenim mrežama objavio snimak oproštaja od penzionisanog mađarskog fudbalera Balaša Džudžaka.

Reakcija Rumunije i Ukrajine

Negodovanje mađarskom ambasadoru zbog ovog Orbanovog postupka izrazile su Rumunija i Ukrajina.
U Ministarstvu spoljnih poslova Rumunije primetili su da ovakav ispad mađarskog lidera ne odgovara „atmosferi otvorenosti i obnavljanju bilateralnog dijaloga“.
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da će pozvati mađarskog ambasadora, saopštio je portparol Ministarstva Oleg Nikolenko.
„U Ministarstvo spoljnih poslova biće pozvan mađarski ambasador, kome će biti ukazano na neprihvatljivost postupka Viktora Orbana“, napisao je Nikolenko na društvenim mrežama.
Portparol je primetio da pojavljivanje mađarskog premijera sa šalom na kome je prikazana mapa Mađarske sa delom ukrajnske teritorije ne doprinosi razvoju bilateralnih odnosa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala