- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Da li fudbal duguje „zlatnu boginju“ Mesiju?

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaTužan Lionel Mesi posle meča napušta teren
Tužan Lionel Mesi posle meča napušta teren - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Osmeh Lionela Mesija bio je melanholičan kada je odgovarao na pitanja novinara posle poraza Argentine od Čilea u finalu Kopa Amerika 2016. godine.
„To je to od mene, završio sam sa reprezentacijom. Kao što rekoh ranije, izgubili smo četiri finala i očigledno mi nije suđeno“, potišteno je izjavio Mesi.
Bolna grimasa videla se na licu Mesija tokom intervjua, kada je odmah posle poraza obelodanio odlazak u reprezentativnu penziju.
Na pitanje da li je odluka konačna, odgovor je bio nejasan, ali je napomenuo da ga boli to što kao da je bilo suđeno da baš on promaši prvi penal u seriji u finalu Kopa Amerika.
Uživo: Mundijal 3. dan: Mesi i prvaci sveta kreću po „Zlatnu boginju“
Za fudbalera kome je bog podario zlatnu levicu, voljenog od strane miliona ljudi širom sveta, nekako je predodređeno da snažno veruje u sudbinu.
Sudbina je nešto čega se često setimo kada pričamo o Argentini. U viralnom klipu iz svlačionice tokom finala Kopa Amerika 2021. Mesi je govorio kako ne postoji slučajnost već samo sudbina i ono što je predodređeno za svakog.

„Bog je hteo da igramo u Brazilu, da bismo mogli da podignemo pehar na Marakani“, strasno je rekao Mesi.

Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. biće gotovo sigurno završna tačka na međunarodnoj sceni. Za Mesija je sada ili nikada, mada je tako bilo i na prethodna tri svetska prvenstva.
Sa Dijegom Maradonom kao selektorom 2010. godine izgledalo je kao da je zapisano u zvezde da Argentina ponovi uspeh iz 1986. godine. Međutim, realnost, i Nemačka u nokaut fazi, srušili su romansu u Južnoj Africi.
U Brazilu 2014. sve se idealno „namestilo“ na vrhuncu Mesijeve karijere. Na turnir je stigao kao četvorostruki osvajač „Zlatne lopte“ u poslednjih šest godina, uz podršku asova kao što su Iguain, Di Marija, Maskerano i Kun Aguero, takođe u jeku karijere.
Sastojaka za uspeh je bilo na pretek, ali je u finalu protiv Nemačke odigrana bleda utakmica, i viđen poraz tima koji je u nokaut fazi postigao samo dva gola.
„Sada ili nikad, nema više. Moramo ovo da shvatimo kao naše poslednje Svetsko prvenstvo i da iskoristimo šansu koja nam se pruža“, rekao je Mesi.
Ovo je izjava koja priliči selekciji Argentine danas, ali je u stvari izrečena uoči Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.
© AP Photo / Hussein MallaArgentina - UAE, Lionel Mesi
Argentina - UAE, Lionel Mesi - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
„Gaučosi“ su tada stigli kao jedna od najstarijih ekipa na turniru, jedva su se kvalifikovali, a generalno užasno izdanje na Mundijalu krunisano je ispadanjem od Francuske u osmini finala.
Doha se u tim trenucima činila daleko od Kazanja u kome je Mesi tog popodneva posle eliminacije digao ruke od Mundijala. Katar nije sada ili nikada za Mesija na svetskim prvenstvima, to je dodatni scenario za film koji je trebalo da se završi još u Rusiji.
Teško je realno oceniti Mesijeve nastupe na svetskim prvenstvima.
© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaLionel Mesi i Kilijan Mbape, junaci ovog meča. Sadašnja i buduća zvezda u zagrljaju posle meča
Lionel Mesi i Kilijan Mbape, junaci ovog meča. Sadašnja i buduća zvezda u zagrljaju posle meča - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Iako je bilo momenata genijalnosti – kao onaj pogodak protiv Irana u Brazilu u nadoknadi, ili asistencija za Di Mariju protiv Švajcarske u osmini finala, pa magični gol Nigeriji 2018 – Mesi još čeka na pogodak u nokaut fazi takmičenja.
Mesi je nekako i dalje simbol za klupskog igrača više nego reprezentativnog. Zatvorite oči i zamislite Lionela, i prva slika koja će vam se pojaviti je Mesi u dresu Barselone. Argentina je oduvek bila drugi delić u Mesijevoj ikonografiji.
Fotografije Mesija u plavo-belom dresu najčešće u obojene bolom. Ali je prošlogodišnji trijumf u Kopa Amerika bio retka svetla tačka, pobeda Argentine nad Brazilom imala je snažan kontekst, vratila je Mesiju veru u nacionalni tim.
© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaZvezda argentinske reprezentacije Lionel Mesi po sletanju na aerodrom "Žukovski"
Zvezda argentinske reprezentacije Lionel Mesi po sletanju na aerodrom Žukovski - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
I na kraju, možda fudbal duguje Mesiju „zlatnu boginju“ u istoj onoj meri kao što duguje Premijer ligu Stivenu Džerardu, Ligu šampiona Điđiju Bufonu ili „Zlatnu loptu“ Franku Riberiju.
Veličina nije uvek stvar perfekcije. Neosvajanje Svetskog prvenstva neće umanjiti Mesijevu fudbalsku veličinu. Ali bi osvajanje Mundijala u Kataru ove zime omalenog majstora iz Rozarija vinulo u fudbalsku večnost.
► Nedavno je gost emisije Miljanov korner bio novinar Nebojša Petrović koji je govorio o Svetskom prvenstvu.
Borislav Bora Đorđević - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Katar 2022
„Senegalci kad su pukli, Holanđane mučki tukli“: Bora Čorba za Sputnjik „analizira“ Mundijal
Milan Lane Jovanović proslavlja gol protiv Nemačke u grupnoj fazi Svetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici 18. juna 2010. - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Katar 2022
Lane Jovanović: Da su se primenjivali isti aršini kao prema Rusiji, Amerika ne bi igrala 50 godina
Aleksandar Mitrović i Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Katar 2022
Piksi prišao Mitru, a osmeh sve govori: Samo da se opustiš! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala