- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Lane Jovanović: Da su se primenjivali isti aršini kao prema Rusiji, Amerika ne bi igrala 50 godina

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLMilan Lane Jovanović proslavlja gol protiv Nemačke u grupnoj fazi Svetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici 18. juna 2010.
Milan Lane Jovanović proslavlja gol protiv Nemačke u grupnoj fazi Svetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici 18. juna 2010. - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
Milan Lane Jovanović, proslavljeni reprezentativac Srbije, koji je presudio Nemcima na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine, veruje da će Orlovi odleteti u nokaut fazu iz Grupe G u konkurenciji sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom. U razgovoru za Sputnjik Lane je rekao da mu je žao nema Rusa, osuđujući mešanje politike u sport.
Svi koji prate fudbal nikada verovatno neće zaboraviti antologijsku scenu iz Južne Afrike kada je krilni napadač Srbije posle gola Nemcima prilikom proslave završio u kanalu.
Ta proslava i pobeda nad „pancerima“ (1:0) komotno mogu rame uz rame. Sputnjik je pozvao nekadašnjeg fudbalera Liverpula, Standarda iz Liježa, Anderlehta i Vojvodine, kako bi saznao kakva očekivanja ima od Piksijeve čete na Mundijalu u Kataru.
„Prolazimo grupu, kvalitetniji smo od Kameruna i Švajcarske, tu nema dileme“, direktno u metu će Lane.
Skromni su na uvodnoj konferenciji bili prvi golman Vanja Milinković-Savić i jedan od stubova odbrane Stefan Mitrović, a Lane podržava takav pristup.
„Apsolutno ispravan stav. Nemamo razloga da budemo prepotentni, niti imamo razloga da se plašimo bilo koga i da budemo previše respektabilni prema bilo kom protivniku. Mislim da je Portugalija referenca za sami evropski i svetski fudbalski vrh i neka to bude tačka našeg samopouzdanja i mera naše vrednosti“, kaže Jovanović.
Prvi izazov je Brazil (24. novembar, 20 časova), ima vremena do dužnika Švajcaraca i nepredvidivih Kamerunaca.
Jovanović smatra da bi ova Srbija mogla da učini ono što je pre 12 godina učinila Antićeva Srbija u Johanezburgu i da nokautira jednog od glavnih favorita.
„Bilo bi lepo da svaku veliku utakmicu dobijemo i da to bude mnogo češće. Zaista imamo potencijal za tako nešto. Godinama ne uspevamo da iskažemo svoj puni potencijal na reprezentativnom planu. Ono što je ova generacija prezentovala u poslednje dve godine je zaista ohrabrujuće. Ovo je jedan od najproduktivnijih perioda reprezentacije Srbije, a Brazil je ranjiv“, ističe Lane i dodatno pojašnjava ovo „ranjivi“:
© AFP 2023 / PEDJA MILOSAVLJEVICAleksandar Mitrović i Dušan Vlahović
Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović
„Ofanzivno oni mogu svakoj reprezentaciji da naprave problem, s tim što nisu perfektni u svim linijama. Nesumnjivo da je teško igrati protiv Brazilaca koji imaju mnogo kvaliteta, ali poseduju i određene slabosti. To je sasvim sigurno. Ranjivi su u odbrani i ne mislim da su ekipa kojoj ne možemo da se suprotstavimo. Videlo se to u prijateljskom meču protiv Koreje. Srbija ima ozbiljan napadački arsenal i to bi mogao da bude problem za Brazil“, optimista je naš sagovornik.
Mundijal u Kataru je prvi u arapskoj zemlji, a Lane povodom toga kaže:
„Ja gledam pozitivno na to što je Mundijal u Kataru. Fudbal je odavno prevazišao format samo sporta. Fudbal je sada i biznis, jedna od vodećih ekonomija sveta. Zašto ne bi mogao da doživi popularizaciju u arapskom svetu? Tamo gde su ljudi voljni da ulažu u infrastrukturu.
Za kraj razgovora sa Jovanovićem ostavili smo pitanje u vezi sa Rusijom i činjenicom da joj je zbog situacije u Ukrajini onemogućeno da budu akteri Mundijala.
Što se Rusije tiče, žao mi je. Sportisti su lišeni mogućnosti da učestvuju, što je uvek i defakto umešana politika i možda čak i kreira određene procese u sportu. To mi je izuzetno krivo, posebno što ukoliko bi isti kriterijum bio primenjen, možda Amerika ne bi trebalo poslednjih 50 godina da učestvuje ni na jednom takmičenju pošto ratuju permanentno na svim meridijanima, a ne snose posledice. Ja se zalažem za mir u svetu, apsolutno sam protiv bilo kakvog rata, ali želim jednake standarde za sve“, završio je razgovor za Sputnjik Milan Lane Jovanović.
Gost u emisiji Miljanov korner nedavno je bio srpski reprezentativac Filip Đuričić.
Miroslav Ćiro Blažević - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Katar 2022
EKSKLUZIVNO Prognoza velikog Ćire Blaževića za plasman Srbije na Mundijalu
Darko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
Katar 2022
Centaršut za Darka Kovačevića – samo na Sputnjiku: „Zašto da ne pobedimo Brazil?“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala