- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Centaršut za Darka Kovačevića – samo na Sputnjiku: „Zašto da ne pobedimo Brazil?“

© Foto : Fudbalski savez SrbijeDarko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS
Darko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
Pratite nas
Legendarni srpski napadač Darko Kovačević rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Sputnjik da 100 odsto veruje da će Srbija proći grupu na Mundijalu. Akter Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, ističe da je sreća bitan faktor na turnirskom takmičenju, ali da su je Piksi i njegovi učenici zaslužili i veruje da su kadri da naprave veliki rezultat.
Tokom Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru specijalni saradnik Sputnjik sporta biće Darko Kovačević, legendarni srpski fudbaler i učesnik Mundijala u Francuskoj 1998. godine, kroz rubriku „Centaršut za Darka Kovačevića“.
Prečka koju je pogodio Peđa Mijatović pre 24 godine, isprečila se „plavima“ na putu ka najvećem uspehu nacionalnog tima na Mundijalu, a Kovačević je objasnio da je turnirskom formatu, upravo sreća ta koja pravi razliku.
„Ja uvek govorim da je potrebna ta neka fudbalska sreća. Pogotovo na takvim turnirima, kada prođeš grupu. Da smo dobili Nemce u Francuskoj bili bismo prvi u grupi i išli bismo na Meksiko. Mogli smo da budemo u polufinalu. Potrebna je ta fudbalska sreća. Momci su zasužili da se nađu na Mundijalu, kako igraju i kako se odnose prema nacionalnom timu. Dugo nismo ništa napravili, tako da sada očekujem dobar rezultat“, istakao je Kovačević koji će biti kolumnista Sputnjika iz Atine, odakle će pratiti Mundijal, a vi ćete sve to moći da čitate u rubrici „Centaršut za Darka Kovačevića“.
Srbija je bila loš gost i napunila je mrežu Bahreina u Manami (5:1), a ono što raduje jeste povratak Dušana Vlahovića koji je postigao gol i upisao dve asistencije.
Raduje i forma osporavanog kapitena Dušana Tadića kojeg Holanđani konstantno kritikuju. Dva gola „srpske desetke“ i lucidna asistencija, za velika očekivanja javnosti, kao i našeg sagovornika Darka Kovačevića.
„Dobro je što su se raspucali, samo što treba biti realan. Bahrein je Bahrein, a Brazil je Brazil. Tako da, sad u četvrtak počinje ono pravo, jedno jako takmičenje. Bitno je samo da nastavimo u tom ritmu. Vidi se da igrači uživaju kada igraju. Povratak Vlahovića svakako da raduje, bilo je samo pitanje trenutka kada će da se vrati. Ja sam bar stekao takav utisak čitajući štampu, video sam da je u trenažnom procesu. Željan je igre i golova, to se vidi i želimo svi da nastavi da igra kao u Juventusu i reprezentaciji. Što se tiče Tadića, on je vođa ove generacije. Samim tim, ima odgovornost da vodi ove momke. Ima 33 godine, traku oko ruke, a njegovo znanje fudbalsko se ne dovodi u pitanje. Podigao je formu u pravom trenutku, što je jako bitno za početak Mundijala. Dao je lep gol iz slobodnog udarca, lepo deli lopte saigračima. Najbitnije je da se on oseća dobro jer je vođa generacije“, kaže Darko.
Već na startu Svetskog prvenstva Piksijevi hrabri i ponosni Orlovi će imati najtežeg rivala - Brazila (24. novembar, 20 časova), ali Kovačevića to ne brine. Naprotiv! On očekuje da i iz te utakmice može da se izađe visoko podignute glave.
„Sigurno da je Brazil najteža prepreka jer je kandidat za osvajanje Svetskog prvenstva. Piksi je svojim izjavama usadio igračima kako treba da se ponašaju i oni su to prihvatili i pokazali kroz kvalifikacije za Mundijal i u Ligi nacija. Igrali smo napadački fudbal, išli uvek na gol više. Siguran sam da će tako izaći na teren i protiv Brazila. Pa, ako budu bolji od nas, kapa dole. Čestitamo, i gotovo. Igrao si protiv prvaka sveta i favorita za osvajanje Mundijala. Sigurno je da imamo šanse jer posedujemo kvalitet. E sad, kakav ćemo dan da imamo, zavisi od puno faktora, ističe Kovačević.
Nekadašnji as Juventusa, Lacija, Real Sosijeada i Crvene zvezde ne smatra da prolaz treba tražiti protiv Kameruna i Švajcarske.
„Svaka utakmica znači. Daj Bože da pobedimo Brazil i da krenemo sa pobedom. Zašto ne možemo da pobedimo Brazil? Bitno je da uzmemo što više bodova i da budemo među dve ekipe koje idu dalje iz grupe“, jasan je bivši reprezentativac Jugoslavije i sportski direktor FSS.
Na pitanje da li veruje da će se to i dogoditi i da će Srbija izboriti plasman u nokaut fazu, Kovačević nema dilemu:
Ma, 100 odsto sam siguran da prolazimo grupu. Dugo ništa nismo uradili na velikim takmičenjima i zato verujem da sada to može da se dogodi“.
Atmosfera u taboru Srbije je fantastična, a svi očekuju da će „tačka usijanja“ biti meč sa Švajcarskom. Ono što je dobro jeste što je Piksi zabranio igračima reč „osveta“ zbog svega onog što se dogodilo pre četiri godine u Rusiji.
„Napravio je Piksi atmosferu, svi su zadovoljni i to je najbitnije. Izabrao je prave momke, 26 igrača koji su zaslužili da budu na Mundijalu i prvi put se dogodilo da niko nije pitao ništa oko toga ko je i zašto na spisku. Siguran sam da su momci zaboravili ono što se dogodilo u Rusiji protiv Švajcarske. To im nije ni u malom mozgu. To su zaboravili, to nema veze sa vezom“, zaključio je Darko Kovačević, koji će narednih mesec dana pisati za vas, a to ćete moći ekskluzivno da čitate na Sputnjiku.
Gost emisije Miljanov korner pred sam put na Mundijal u Kataru bio je srpski reprezentativac Filip Đuričić.
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Katar 2022
Stepijeva kontra ponovo na Sputnjiku: Ne osveta, pobeda!
Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Katar 2022
Mitrović obradovao naciju: Spreman sam, briga me za Brazilce! /video/
Kapiten Belgije Eden Azar i predsednik FIFA Đani Infantino - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Katar 2022
Žestoke izjave prvog čoveka FIFA: Zapad je licemeran!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala