Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Jedan poziv menja sve: Amerika brzopotezno „zgazila“ Evropsku uniju

© AP Photo / Olivier DoulieryEntoni Blinken i Aljbin Kurti
Entoni Blinken i Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Jedan poziv iz Bele kuće bio je dovoljan da Aljbin Kurti odluku o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama pomeri za 48 sati. To što je samo dan ranije rukovodstvo EU u Briselu bezuspešno pokušalo isto izbacuje na videlo činjenicu – da je Amerika glavna kada je reč o postupcima Prištine, saglasni su sagovornici Sputnjika.
Kurtijeva šetnja do Brisela i višesatno zamajavanje evropskih zvaničnika sa ove tačke gledišta deluje kao da se on dobro poigrao sa predstavnicima EU, ali i da im je kasnijim pokoravanjem Americi da EU definitivno ne drži konce u rukama kad je Kosovo u pitanju.
Da li je Amerika ovim potezom još jednom „zgazila“ Evropsku uniju i pokazala koja je prava adresa za rešavanje kosovskog pitanja?

Amerika pokazala da je gazda

Profesor dr Stevica Deđanski iz Instituta za međunarodno pravo i privredu kaže da, ako je neko do sada sumnjao da je Amerika ta koja se za sve pita na KiM, onda je ovaj njen potez odagnao te sumnje.
„Amerika je pokazala ono što svi znamo: da EU nema nikakav uticaj na Prištinu. To nam uostalom, govori i svih ovih deset godina neispunjavanja obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma za koje je garant bila Evropska unija,“ primećuje Deđanski.
Amerika se, dodaje on, uvek krila iza reči da podržava EU u pregovorima, što je potvrdio poziv Kurtiju iz Vašingtona koji je usledio posle, a ne pre propalih pregovora u Briselu, kada mu je sugerisano da "radi sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom kako bi se postigao pravičan kompromis“.
„Ovim potezom Amerika je sada potpuno ogolila prilike i ukazala da je ona ta koja je glavna. S jedne strane je dobro što je Amerika ipak reagovala i naterala Kurtija da odluku o tablicama pomeri za dva dana, što je sprečilo konfrontaciju i pokazalo da postoji neko ko može da utiče na Kurtija,“ ocenjuje Deđanski.

Evropska unija je zgažena

Međutim, s druge strane, naš sagovornik kaže da postoji jedna opasnost ukoliko Amerika preuzme pregovore od EU.
„Mi smo sve ugovore oko Kosmeta potpisivali sa EU. Ako bi Amerika preuzela pregovore to bi dovelo u opasnost važnost tih sporazuma i ugovora, odnosno, da li bi oni ostali validni. Za očekivati je da će Vašington da izbaci neki novi plan i predlog, što bi značilo da sve što smo radili unazad 10 godina postaje bezpredmetno,“ upozorava Deđanski.
Zoran Milivojević, diplomata u penziji, deli mišljenje našeg prethodnog sagovornika što se tiče uticaja Amerike na Kosovo i poraza EU po ovom pitanju, ali ne misli da je cilj Amerike da ona preuzme proces od EU.
„Dešavanja u Briselu su definitivno pokazala da EU nema odlučujuće mehanizme delovanja na Prištinu. Činjenica je da je Amerika bila konačni arbitar da se spreči eskalacija sukoba na terenu kada je EU pokazala nemoć u tome. Dakle, dominacija Amerike kada je reč o uticaja na Prištinu je došla do izražaja i ovoga puta,“ objašnjava Milivojević.

Pitanje je kako i sa kim dalje

Sada se postavlja pitanje, kaže Milivojević, u kom pravcu će se dijalog razvijati, jer je juče propao plan EU da se taj dijalog vodi na tom takozvanom evropskom planu.
„Amerika daje do znanja da hoće da kontroliše i ovaj proces, čime bi pokazala da i na ovaj način ima dominaciju nad Evropom. Dakle, pored Ukrajine, ni za ovo pitanje koje je druga važna neuralgična tačka u Evropi, ona daje do znanja da neće da dozvoli da to bude van njenog uticaja. Međutim, Amerika će nastaviti da „pušta“ EU da vodi ovaj proces jer ukoliko bi ga preuzela zvanično, to bi značilo vraćanje kosovskog pitanja u Ujedinjene nacije, a to Vašingtonu ne odgovara,“ zaključuje naš sagovornik.
Oba sagovornika Sputnjika saglasna su takođe da je s početkom ukrajinskog sukoba Amerika potpuno razvlastila Evropu i postavila je u poziciju da potpuno zavisi od nje u svakom smislu - od vojnog do ekonomskog.
Prelepljene tablice u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
SRBIJA
Šta će biti posle neuspelih pregovora Beograda i Prištine: Odgovornost na međunarodnoj zajednici
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
SRBIJA
Šta je Stejt department poručio Kurtiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala