Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta je Stejt department poručio Kurtiju

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Portparol Stejt departmenta Ned Prajs pozvao je premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da radi sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kako bi se postigao pravičan kompromis.
"Pozivamo premijera Kurtija da radi sa visokim predstavnikom EU Boreljom i specijalnim predstavnikom EU Lajčakom kako bi se postigao pravičan kompromis. I premijer Kurti i predsednik Vučić treba da naprave ustupke kako ne bismo ugrozili decenije teško stečenog mira u ionako krhkom regionu", naveo je Prajs, saopštio je Stejt department.
Naveo je da su SAD razočarane što Beograd i Priština nisu uspeli da se dogovore o rešenju aktuelne krize na Kosovu i Metohiji.
Istakao je da se SAD pridružuju EU u pozivu Prištini da odmah obustavi sve planirane mere koje bi dovele do eskalacije tenzija, uključujući i izricanje kazni za vozila.
"Obe strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga koji vodi EU i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rešenja", naglasio je portparol Stejt departmenta.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je noćas na Tviteru da prihvata zahtev SAD i za 48 sati odlaže primenu izricanja novčanih kazni za vozače vozila sa srpskim registarskim tablicama.
Aljbin Kurti na sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
SRBIJA
Kurti na zahtev Amerike odložio odluku o kažnjavanju zbog tablica za 48 sati
Briselski pregovori bili su tema emisije Svet sa Sputnjikom:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala