Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bocan-Harčenko upozorava: Zapad namerno ostavlja „vakuum“ na KiM – to je put koji vodi ka sukobu

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko saopštio je da Zapad namerno ostavlja „bezbednosni vakuum“ na Kosovu i Metohiji da bi ga popunile snage kosovsko-albanske specijalne policije i upozorio da je to put koji vodi ka sukobu.
Saopštenje ruskog ambasadora prenosimo u celosti:
"Kosovski „premijer“ Kurti je još jednom odbio predloge Evropske unije o stabilizaciji situacije na severu Kosova, koja je na ivici sukoba. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još jednom pokazao konstruktivno opredeljenje. Neću se čuditi ako Zapad, bez obzira na to, nastavi da ponavlja tezu o obostranoj odgovornosti Beograda i Prištine za povećanje tenzija. Skroz lažna poruka.

Naravno da je „bezbednosni vakuum“, o kojem govori visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj, opasan. Tu nema nikakve rasprave. Međutim, nije moguće razumeti zašto šef evrodiplomatije smatra da ni Euleks, niti Kfor ne mogu da ga popune da bi se izbegla kriza. Upravo to spada u nadležnost tih međunarodnih prisustava. Smatram da bi vredelo da se Borelj upozna sa njihovim mandatima.

Čini se da Zapad namerno ostavlja „bezbednosni vakuum“ da bi ga popunile snage kosovsko-albanske specijalne policije. Upozoravamo: to je put koji vodi ka sukobu", saopštio je Bocan-Harčenko.
Podsetimo, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti juče je u Briselu odbio predlog EU za deeskalaciju situacije na KiM, a tokom noći Priština je na zahtev Amerike odložila za 48 sati odluku o kažnjavanju onih koji nisu izvršili preregistraciju vozila sa srpskih na tablice RKS.
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
SRBIJA
Kakva je trenutna situacija na KiM nakon besane noći /video/
Šta će biti posle neuspelih pregovora Beograda i Prištine - bila je tema emisije "Svet sa Sputnjikom":
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala