- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Susret koji se neće svideti Americi: Šta dogovaraju Saudijska Arabija i Kina

© AP Photo / Ricardo MazalanMuhamed bin Salman
Muhamed bin Salman - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
Poseta kinsekog lidera Si Đinpinga Saudijskoj Arabiji zakazana za decembar a koja je pripremana godinu dana pokazuje da je zalivska kraljevina podredila američke interese sopstvenim, kao i da je napravila prvi korak ka dedolarizaciji.
Jačanje trgovinskih veza i regionalne bezbednosti biće prioriteti tokom predstojeće posete kineskog predsednika Si Đinpinga Saudijskoj Arabiji, izjavio je saudijski ministar spoljnih poslova Adel al Džubeir.
On nije izneo detalje posete prvog čoveka Kine, ali je istakao da su susreti kineskih i saudijskih lidera „prirodni“, podsetivši da je Kina najveći trgovinski partner Saudijske Arabije.
Izvori upoznati sa organizacijom Sijeve posete potvrdili su da se poseta pripremala godinu dana i da će kineski lider doputovati u drugoj polovini decembra i prisustvovati samitu Kine i Zalivskih država zajedno sa liderima šestočlanog Saveta za saradnju u Persijskom Zalivu.

Saudijska Arabija okreće leđa Americi

Poseta kineskog lidera Si Đinpinga Saudijskoj Arabiji nastavak je šireg procesa podstaknutog vrlo dobrim funkcionisanjem i BRIKS-a i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u kojima su Kina i Rusija ključne države, smatra konsultant Branko Pavlović.
BRIKS i ŠOS su organizacije sve privlačnije za mnoge države u svetu kao okvir u kome je moguć razvoj i saradnja bez ucena i pritisaka, što je i preduslov u kom se i Kina razvija mnogo bolje i brže od svih drugih, ne samo zbog svojih unutrašnjih politika nego i zbog okvira koji je izgrađen kroz čitav niz međunarodnih organizacija.
Predsednik Džo Bajden razgovara sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom dok francuski predsednik Emanuel Makron, levo, i kanadski premijer Džastin Trudo slušaju tokom sastanka lidera G7 i NATO-a na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
SVET
Samit G20: Kako je propao pokušaj osude Rusije?
A to je dovelo i do toga da Saudijska Arabija temeljno promeni svoju politiku u smislu da iz pozicije potpunog podređivanja interesima Amerike, sada svoje interese stavlja u prvi plan.
„To ne znači da će oni prekinuti odnose sa Amerikom ali to je ogromna razlika kad država stavlja svoje interese u prvi plan ili kad podređuje svoje interese Americi. Tako da iz tih činjenica dolazi do toga da je mnogo bolja i tešnja saradnja Saudijske Arabije i Kine potpuno logičan nastavak tih procesa. U tim procesima, po prirodi stvari, pošto su to komplementarne ekonomije, izbegavanje dolara kao sredstva plaćanja pojavljuje se kao potpuno logičan plan“.

Prvi saudijski korak u procesu dedolarizacije

Na jednoj strani BRIKS nezavisno od Saudijske Arabije, operativno radi na stvaranju jednog koncepta koji bi smanjio značaj i uticaj dolara u svetu, preciznije rečeno, koji bi sveo uticaj dolara na onaj koji mu pripada bez njegove zloupotrebe, što je osnov politike SAD.
U okviru toga čitav niz država u bilateralnoj saradnji, što se sad očekuje od Kine i Saudijske Arabije, ugovaraju plaćanja u domaćoj valuti kao prvi korak u procesu dedolarizacije svetske ekonomije i zato je poseta Sija Saudijskoj Arabiji sledi iz svega onoga što se već dogodilo i to „nije nikakvo iznenađenje i ne pada s neba“.
Džozef Bajden i saudijski princ Mohamed bin Salman - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
SVET
Totalni preokret: Bajden stao u zaštitu saudijskog prestolonaslednika od američkih sudova
Ipak, prerano je reći da Kina od SAD preuzima ulogu glavnog partnera Saudijske Arabije, bez obzira na fijasko Bajdenove posete zalivskoj kraljevini, jer je Saudijska Arabija zasnovala svoju bezbednost na američkom naoružanju, a takođe će voditi računa i o finansijskim vezama sa SAD i neće povlačiti poteze kojima to ugrožava.
„Ali u drugim domenima sasvim sigurno će doći do značajnije saradnje i sasvim sigurno će se sama Saudijska Arabija truditi da izađe iz svih zamki potpune vezanosti za dolar i lagano krenuti ka izlasku iz tog neželjenog zagrljaja. To je jedan proces za koji ne možemo da kažemo da će se dogoditi ni ove ni sledeće godine, ali svođenje saradnje s Amerikom na jedan racionalan odnos neminovna je stvar, U okviru toga, Kina kao najveća privreda sveta će svakako i u poslovima sa Saudijskom Arabijom zauzeti važno mesto“.
Džozef Bajden i Muhamed bin Salman - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
SVET
Bela kuća besna: Saudijska Arabija će se suočiti sa posledicama zbog smanjenja proizvodnje nafte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala