- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Poslednji fosil koji je „ustao iz mrtvih“: Pronađena školjka izumrla pre 30.000 godina /foto/

CC0 / / Školjka
Školjka - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
Vrsta školjke poznata samo po fosilnim ostacima starim 28.000 godina pojavila se živa i zdrava na američkoj obali.
Mala, prozirna školjka, poznata kao Cymatioa cooki, nedavno je otkrivena u zoni međuplime i oseke južne Kalifornije – mestu koje su naučnici pažljivo češljali mnogo godina.
„Nije baš uobičajeno pronaći živu vrstu koja je prva poznata iz fosilnih zapisa, posebno u regionu koji je tako dobro proučen kao južna Kalifornija“, kaže morski ekolog Džef Godar sa kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari.
Sam Godar je proveo decenije pretražujući obale Kalifornije u potrazi za morskim puževima i drugim beskičmenjacima za proučavanje, ali je tek u novembru 2018. godine naišao na dve male bele tačke čudnog izgleda.

„Njihove školjke su bile dugačke samo 10 milimetara. Ali kada su se ispružile i počele da se šepute svetlim belim prugama dužim od njihove školjke, shvatio sam da nikada ranije nisam video ovu vrstu“, kaže on.

Godar je snimio nekoliko fotografija i prosledio ih proučavaocu mekušaca Polu Valentiču Skotu. Ali ni on nije mogao da odredi vrstu. Trebao mu je fizički primerak. Kada se Godar vratio da pokupi školjke, one su nestale. Prošli su meseci i mnogo oseke pre nego što se konačno dočepao jedne male školjke. Na kraju je uzeo četiri primerka za proučavanje.
Čak i tada, vrsta je bila nepoznata Valentič Skotu.

„Ovo je zaista bio ‘lov‘ za mene. Kada posumnjam da je nešto nova vrsta, moram da pratim svu naučnu literaturu od 1758. do danas. To može da bude zastrašujući zadatak, ali sa iskustvom prođe prilično brzo“, priseća se Skot.

Tokom ove intenzivne potrage naučnici su pronašli ilustraciju fosilizovane školjke nacrtane 1937. godine.
Napravila ga je lokalna žena u Los Anđelesu, a naučnici su je u to vreme klasifikovali kao Bornia cooki (ime roda je sada promenjeno u Cymatioa). Ovaj primerak je datovan na period između 28.000 i 36.000 godina, što predstavlja vreme u kasnom pleistocenu kada je nivo mora bio mnogo dalje u unutrašnjost nego sada.

„Postoji duga istorija sakupljanja školjki u južnoj Kaliforniji – uključujući ljude zainteresovane za mikromekušce koje je teže pronaći – da je teško poverovati da niko nije pronašao čak ni oklope našeg malog slatkiša“, kaže Godar.

Niko zaista ne zna koja staništa ove školjke preferiraju ili zašto su nekada napustile južnu Kaliforniju. Međutim, istraživači sumnjaju da su ovi „živi fosili“ tek nedavno ponovo ušli u region, nošeni ka severu kao larve tokom morskih toplotnih talasa koji su se desili između 2014. i 2016. godine.
Ovo nije prvo iznenađujuće otkriće žive morske životinje za koju se pretpostavlja da je izumrla na osnovu fosila, niti je najstarije, piše „Sajens alert“.
Nekada se smatralo da su džinovski celikanti izumrli, koji su poznati samo po fosilizovanim ostacima, ali kako se ispostavilo, ove ogromne ribe i dalje vrebaju tamo u dubinama kao što su to činile više od 65 miliona godina.
Cymatioa cooki je možda najnoviji fosil koji je ustao iz mrtvih, ali je malo verovatno da će biti poslednji.
Izumrla ptica dodo - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Izumrla ptica dodo može da se vrati u život zahvaljujući genetičarima
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala