- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko o padu raketa u Poljskoj: Ne postoje takve slučajnosti, ovo liči na dogovor

© AP PhotoEksperti na mestu pada rakete u pograničnom poljskom gradu Pševodovu
Eksperti na mestu pada rakete u pograničnom poljskom gradu Pševodovu - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
Raketa koja je pala na teritoriju Poljske bila je ukrajinska, a situacija u celini liči na dogovor, smatra predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
„Nešto je palo na teritoriju Poljske. Ali niko ne postavlja elementarno pitanje: zašto se ova pomahnitala raketa koju je ispalila ukrajinska vojska... tako okrenula i krenula u suprotnom pravcu (na zapad)? Jer, pucali su na istok – odatle lete ruske rakete. Neka odgovore profesionalci. To se ne dešava. Nema takvih slučajnosti“, rekao je Lukašenko tokom sastanka sa predsednikom Udmurtije Aleksandrom Brečalovom.
Lukašenko je primetio da „u tom trenutku, kada su Ukrajinci lansirali raketu S-300... nije bilo (ruskih) raketa u vazduhu“.
„Kakve su objekte gađali? Oni ćute i Amerikanci ćute. Oni shvataju da i mi kontrolišemo ovu teritoriju, vidimo nešto. Zašto su baš za vreme samita G20 iznenada napali NATO državu, kako je to prvobitno predstavljeno? Bojim se da izvlačim zaključke, ali liči na neki dogovor, nema druge“, rekao je beloruski predsednik.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
SVET
Blinken: Vašington ne vidi dokaze koji opovrgavaju pad ukrajinske rakete u Poljskoj
Lukašenko je skrenuo pažnju i na to da pad rakete na teritoriju Poljske već nestaje iz tema koje pokreću zapadni mediji.
„Sada se protiv nas vodi žestok rat. Ovaj primer pokazuje: opekli su se i brzo pokušavaju da... zatvore ovu temu. Na Zapadu se već o tome skoro i ne govori. Poljaci i Ukrajinci žale što to nije ruska raketa: treba im da nas provociraju, potrebna im je eskalacija“, ocenio je on.
Uveče 15. novembra na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom pale su rakete, poginule su dve osobe. U početku je Varšava navela da su rakete ruske proizvodnje i da zemlja saziva Savet NATO-a. Međutim, u sredu je poljski predsednik Andžej Duda ocenio da je velika verovatnoća da su rakete pripadale Ukrajini.
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice. Kasnije je precizirano da fotografije, objavljene u Poljskoj sa mesta incidenta u Pševodovu, nedvosmisleno ukazuju da su tamo pali fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u sredu je izjavio da je siguran da Kijev nije umešan u incident u Poljskoj. Međustim, Zelenski je već u četvrtak rekao da nije 100 odsto siguran šta se dogodilo.
Ukrajinski vojnik  - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Podkast
Da li je cilj ukrajinske rakete bio – treći svetski rat? | Od četvrtka do četvrtka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala