Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Voda se približava kućama na severu KiM, vanredno u Novom Pazaru, Tutinu i Raški

© Tanjug / DRAGAN NIKOLICLim se izlio na tri lokacije
Lim se izlio na tri lokacije - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
Usled obilnih padavina, reka Lim izlila se na tri lokacije u Prijepolju. Izlile su se reke i na području Raške, Novog Pazara, Tutina, Prijepolja, na Kosovu i Metohiji i na severu Crne Gore. Na slivu Zapadne Morave proglašena vanredna odbrana od poplava.
U Tutinu se utopilo dvogodišnje dete koje je upalo u reku. U tom gradu proglašena je vanredna situacija, a u Novom Pazaru, Raškoj, Prijepolju i na slivu Zapadne Morave uvedena je vanredna odbrana od poplava. U pomoć je stigla i Vojska Srbije.

Na severu KiM voda se približava kućama

Posle obilnih kiša koja je trajala više od dva dana nastale su poplave usled nabujalih reka. Na severu Kosova i Metohije najteža situacija u opštini Zvečan gde se u mestu Joševik izlila reka Jošanica i poplavila nekoliko objekta.
Zahvaljujući angažovanju Privremenog organa opštine Zvečan, koji funkcioniše pri srpskom sistemu, i uz upotrebu mehanizacije Javnog komunalnog preduzeća kao i pomoći vatrogasne jedinice iz Zvečana situacija je za sada pod kontrolom, a nakon prestanka kiše očekuje se sanacija štete.
Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević rekao je za Sputnjik da su ekipe na terenu i da se prati situacija koja je nastala usled poplava.
„Angažovane su ekipe Javnog komunalnog preduzeća a u pomoć nam je pritekla i ekipa vatrogasne jedinice sa svojom mehanizacijom, uz njih su se uključili i građani opštine Zvečan tako da zajednički uspevamo da održimo situaciju pod kontrolom. Nadam se da će se reka povući uskoro u svoje korito i da neće biti novih padavina kako bismo krenuli u sanaciju štete“, izjavio je Todosijević koji se sa svojim saradnicima nalazi na terenu.
Situacija je kritična i u opštini Leposavić gde preti izlivanje reke Ibar. Kiša je neprestano padala više od 48 sati, sada trenutno nema padavina i građani se nadaju da neće biti dodatnih izlivanja reka.

Na slivu Zapadne Morave proglašena vanredna odbrana od poplava

Usled obilnih padavina koje su pogodile i grad Čačak, došlo je do podizanja nivoa reka na teritoriji grada, a na slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava.
Prema rečima načelnika Štaba za vanredne situacije grada Čačka, Bratislava Zečevića, do izlivanja reka nije došlo i situacija je stabilna.
Selo Katrga, koje je krajem avgusta delimično bilo poplavljeno izlivanjem lokalnim potoka, sada nema problema, jer se reagovalo na vreme i moguća izlivanja su sprečena.

Prati se vodostaj Lima

U Brodarevu su poplavljeni sportski tereni i vodena stihija preti da ugrozi Vatrogasni dom, u Ivanju se voda izlila na lokalni put koji prolazi uz obalu, dok je u Zalugu poplavljeno poljoprivredno zemljište, prenela je Rina.
Zbog veoma nepovoljne situacije hitno je zasedao Štab za vanredne situacije koji je, kako je rekao predsednik opštine Vladimir Babić, doneo odluku da se zabrani prelaz preko visećeg mosta, dok se vodostaj Lima ne vrati u dozvoljene granice.
"Zabranili smo pristup sportskim terenima ORSI. Zabranjen je prolaz lokalnim putem uz obalu reke Lim u MZ Ivanje, a pratiće se vodostaj Lima na magistralom putu u mestu Strugovi.
U Šarampovu će biti nastavljeno postavljanje zapreka, a u Brodarevu će se pratiti situacija u okolini Vatrogasnog doma", naveo je Babić za Rinu.

U Novom Pazaru od jutros stabilno, reke u koritima

Situacija u Novom Pazaru od jutros je stabilna, vodostaj Raške, Jošanice i Trnavice je visok, ali su reke u koritima.
Koordinator Kriznog štaba Ismail Dupljak rekao je za RTS da su se reke povukle u svoja korita, ali da se situacija prati iz časa u čas.
"Mi smo u pripravnosti, u stalnoj smo komunikaciji sa Sektorom za vanredne situacije i nadamo se da dalje neće biti problema", rekao je Dupljak.
Prema njegovim rečima, JKP "Vodovod i kanalizacija" radi sa smanjenim kapacitetom, tako da viši delovi grada danas neće imati vodu.
Osnovne i srednje škole na teritoriji grada Novog Pazara danas ne rade.
Vodostaj - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
DRUŠTVO
Vanredna odbrana od poplava u slivu Lima, Zapadne Morave, Ibra, Velike Morave, Drine i Kolubare
Nabujali Lim u Prijepolju - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
DRUŠTVO
Najteže stanje u Tutinu, nastradalo dvogodišnje dete /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala