- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Protivvazdušni raketni sistem Pancir S1 u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajina povećala izvoz struje 2,5 puta, dok se u državi nastavljaju restrikcije

Pratite nas
U toku je 270. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ukrajinska vojska je ispalila 12 projektila u blizini Zaporoške nuklearke. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdi da je energetska situacija u toj zemlji teška, naročito u Kijevu, Harkovu i Odesi. Kijev priprema evakuaciju stanovništva iz Hersona i Hersonske oblasti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:01 20.11.2022
Ukrajina povećala izvoz struje 2,5 puta
Ukrajina je u periodu januar-oktobar 2022. godine povećala prihode od izvoza električne energije za 2,5 puta ili 326,9 miliona dolara, u poređenju sa istim periodom prošle godine - na 542,514 miliona dolara, pokazuju podaci Državne carinske službe, prenose ukrajinski mediji.
Interesantno, samo u oktobru prihod od izvoza električne energije iznosio je 113,4 miliona dolara u poređenju sa 26,36 miliona dolara iz oktobru 2021. godine.
Podsetimo, na teritoriji Ukrajine već nekoliko nedelja su u toku restrikcije struje, zbog kvarova na elektromreži, nastalih kao posledica ruskog granatiranja.
20:36 20.11.2022
Šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrij Jermak nazvao je „snom“ završetak ratnih dejstava u proleće 2023. godine, prenosi agencija "Ukrinform". On je na taj način prokomentarisao izjavu zamenika načelnika ukrajinskog Ministarstva odbrane Vladimira Gavrilova, koji je rekao da bi sukob sa Rusijom mogao da se završi do proleća 2023. godine, a da bi ukrajinska vojska mogla da zauzme Krim do kraja decembra.

„Ova fraza zamenika ministra odbrane Ukrajine mi izgleda kao san“, rekao je Jermak.

Istakao je i da je potrebno biti "realniji", a i sam nije bio spreman da "nazove tačan dan i vreme" završetka sukoba.
20:03 20.11.2022
19:41 20.11.2022
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi planira ponovo da poseti Rusiju i Ukrajinu radi osiguranja bezbednosti zaporoške nuklearke.
saopštio u nedelju u emisiji francuskog TV kanala BFM.
„Naravno, idem u Ukrajinu, u Rusiju i, naravno, u zaporošku nuklearku“, rekao je on televiziji BFM.
Grosi je istovremeno naglasio da je „sada hitan zadatak stvaranje bezbednosne zone oko stanice”.
Šef IAEA je rekao da je u nedelju imao telefonski razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
„Ranije sam u razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim govorio o potrebi zaštite stanice“, rekao je Grosi.
On je dodao da stručnjaci IAEA očekuju da će u ponedeljak ujutru obići nuklearku kako bi procenili štetu nakon poslednjeg granatiranja, ako situacija dozvoli.
"Situacija u stanici se pogoršala juče i danas“, rekao je on.
"Trenutno procenjujemo štetu. Stanica je pogođena, ali reaktori nisu oštećeni", rekao je Grosi, sugerišući da je "najverovatnije pogođena oblast u kojoj se nalazi istrošeno i novo gorivo".
18:54 20.11.2022
Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije povećalo je broj policajaca na granici sa Ukrajinom, saopštio je televiziji STV ministar policije Ivan Kubrakov.

„Što se tiče službe policajaca na granici, to nije novi zadatak, već smo ga više puta izvršili… Zajedno sa graničnim komitetom (Belorusije) štitimo naše granice. Danas smo posebno pojačali zaštitu granice sa Ukrajinom“, rekao je ministar.

Kubrakov je dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije dobilo nedvosmislen zadatak da likvidira teroriste koji bi pokušali da upadnu u zemlju iz inostranstva.
„Zadatak je jasno postavljen: ako neko pokuša da izvrši terorističke napade na teritoriji Republike Belorusije, ti zločinci će biti likvidirani. I ne može biti druge opcije“, rekao je šef MUP-a.
17:13 20.11.2022
Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak obratio se zapadnim zemljama sa molbom da Kijevu isporuče veliku količinu naoružanja.
„Potrebno nam je od 150 do 200 tenkova, oko 300 oklopnih vozila, sto artiljerijskih sistema, 50-70 višecevnih bacača raketa, uključujući američke Himarse“, rekao je on televiziji "Frans 24".
Podoljak je na listu želja uvrstio i taktičke balističke rakete zemlja-zemlja MGM-140 ATAKMS koje mogu da pogađaju ciljeve na udaljenosti od oko 300 km. Kako prenosi televizija, Oružane snage Ukrajine trenutno imaju arsenal naoružanja koji može da pogodi ciljeve na udaljenosti od 80 km.
16:37 20.11.2022
15:49 20.11.2022
Posmatračka misija UN za ljudska prava u Ukrajini pozvala je na istragu o snimku masakra ukrajinskih militanata nad nenaoružanim ruskim vojnicima.
„Misija je svesna postojanja ovog snimka i istražuje ga“, citira saopštenje „Asošiejted pres“.
Zamenica premijera Ukrajine Stefanišina tvrdi da će Kijev proučiti snimak ubistva ruskih ratnih zarobljenika.
Na pitanje da li će Ukrajina dozvoliti međunarodnu istragu, zvaničnica je rekao da „s tim nema problema“.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da se na snimku vidi „pogubljenje“ i da zahteva međunarodnu istragu.
15:16 20.11.2022
U poslednje vreme Ukrajina je dobila od Francuske dva protivvazdušna raketna sistema Crotale, saopštio je ministar odbrane republike Sebastjen Lekornju.
Pariz je predao Kijevu i dva višecevna raketna bacača granata. Prema njegovim rečima, sada Ukrajina traži radare.
„Po ukupnoj vojnojh pomoći mi ulazimo u prvu petorku zemalja. Mi smo jedni od najvećih donatora, sa pomoći vrednoj 550 miliona evra“, rekao je on magazinu Le Journal du Dimanche.
13:20 20.11.2022
Ukrajinska vojska je danas za dva sata ispalila 25 projektila kalibra 122 i 152 milimetra na naselja Trojicko, Kaštanovo, Mineraljno, Jasinovatu i Makejevku, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
13:15 20.11.2022
12:41 20.11.2022
Višecevni bacač raketa Uragan u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska uništila dva „himarsa“ i četiri haubice M777
12:16 20.11.2022
Grosi: Pod hitno prekinuti napade na Zaporošku nuklearku
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi apelovao je da se „pod hitno prekinu“ napadi na Zaporošku nuklearnu elektranu, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu te agencije.
„Vesti od našeg tima (eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju) juče i jutros su krajnje zabrinjavajuće. Na teritoriji te velike atomske centrale dogodile su se eksplozije, što je potpuno neprihvatljivo. Ko god da stoji iza toga, mora pod hitno to da prekine. Kako sam već mnogo puta rekao, igrate se s vatrom“, naveo je Grosi.
11:18 20.11.2022
Ukrajinske snage izvele intezivan artiljerijski napad na Zaporšku nuklearku
Ukrajinske snage su izvele intezivan artiljerijski napad na Zaporošku nuklearnu elektranu, oštećeni su strateški objekzi, rekao je za Sputnjik savetnik generalnog direktora „Rosenergoatoma“ Renat Karča.
„Ispaljeno je 12 raketa. Znamo da je šest palo u bazen za hlađenje reaktora, a dva u suvo skladište nuklearnog otpada. Posledice napada za sada se ne mogu utvrditi, pošto postoji opasnost od novih napada“, rekao je Karča i dodao da niko od personala nije povređen.
11:00 20.11.2022
Lider Čečenije Ramzan Kadirov objavio je na svom Telegram kanalu kadrove novog ukrajinskog raketnog napada na Zaporošku nuklearnu elektranu.
„Dok sve međunarodne organizacije iz sve snage trube o navodnoj nuklearnoj pretnji od Rusije, ukrajinski militanti nesmetano biju po najvećoj atomskoj centrali u Evropi“, napisao je Kadirov.
Prema njegovim rečima, Zaporoška nuklearka je u poslednje vreme postala predmet pažnje svih mogućih eksperata za nuklearnu energiju koji se slažu s tim da havarija na takvoj centrali može da dovede do ogromnih posledica, pre svega, na zapadnom delu kontinenta.
„Zbog čega se onda ti napadi nastavljaju? Nuklearna pretnja ne dolazi od Rusije nego upravo od zločinačkog kijevskog režima koji iz dana u dan izdaje takve naredbe“, naveo je Kadirov.
10:23 20.11.2022
Ukrajinska vojska je u nedelju ujutru granatirala naselje Kremena u Luganskoj Narodnoj Republici, ispalivši raketu iz višecevnog sistema HIMARS, jedan civil je poginuo, saopštilo je Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
10:22 20.11.2022
Isključenja električne energije planirana su u nedelju u svim regionima Ukrajine, saopšteno je iz nacionalne energetske kompanije „Ukrenergo“.
09:05 20.11.2022
Ukrajinska vojska izgubila je u protekla 24 sata do 55 ljudi, jedan tenk, tri oklopna transportera, dva artiljerijska uređaja i 17 automobila, saopštila je Narodna milicija Luganske Narodne Republike.
Narodna milicija Donjecke Narodne Republike je saopštila da su ukrajinske snage u protekla 24 sata izgubile više od 60 ljudi, tri tenka, dve haubice, dva punkta za upravljanje bespilotnim letelicama i osam automobila.
08:33 20.11.2022
Vazdušna opasnost objavljena je u svim oblastima Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
08:21 20.11.2022
Tokom protekle noći ukrajinske snage su granatirale naselja Ilovajsk, Koštanovo i Jakovljeku, saopšteno je iz Predstavništva Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
Na Ilovajsk su ispaljena tri projektila iz višecevnih raketnih bacača HIMARS. Na Jakovljevku i Koštanovo ispanjeno je sedam projektila kalibra 152 milimetra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala