- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska uništila dva „himarsa“ i četiri haubice M777

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaVišecevni bacač raketa "Uragan" u zoni specijalne vojne operacije
Višecevni bacač raketa Uragan u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
Pratite nas
Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su u preduzeću odbrambene industrije „Motor sič“ u gradu Zaporožje pogon za sklapanje motora za avione vazdušnih snaga Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
U kupjanskom pravcu Oružane snage Rusije ubile su više od 20 ukrajinskih vojnika, a uništen jedan oklopni transporter i dva kamioneta.
U krasno-limanskom pravcu su u preventivnom udaru artiljerijskom vatrom na kolone ukrajinskih snaga koje su napredovale sprečeni pokušaji neprijatelja da napadnu tri taktičke grupe u LNR. Tokom proteklog dana u ovom pravcu ubijeno je više od 30 ukrajinskih vojnika i plaćenika, a uništeno tri oklopna vozila i pet pikapova.
U južnodonjeckom pravcu jedinice Oružanih snaga Rusije sprečile su pokušaje napada Oružanih snaga Ukrajine, pri čemu je ubijeno do 50 ukrajinskih vojnika i uništeno dva oklopna vozila, tri kamioneta i dva MT-LB (višenamenska laka oklopna vozila).
Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija gađale su komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti, kao i 62 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, ljudstvo i vojnu tehniku u 153 okruga.
U rejonu naselja Kramatorsk u Donjeckoj Narodnoj Republici visokopreciznim raketama ruska avijacija uništila je dva sistema „Himars“.
Oružane snage Rusije pogodile su artiljerijski divizion Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti, koji je gađao stambena naselja Belgorodske oblasti. Uništena su četiri američke haubice M777, a poginulo je više od deset ukrajinskih vojnika.
Sistemi PVO su tokom prethodnog dana oborili šest bespilotnih letelica u Hersonskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i dve rakete višecevnog raketnog sistema „Oljha“ u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Napadi na Zaporošku nuklearku

Portparol Ministarstva istakao je da Kijev ne prekida provokacije kako bi stvorio pretnju od veštačke katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.
Kako je naveo, Oružane snage Ukrajine su 19. novembra ispalile 11 artiljerijskih granata velikog kalibra na teritoriju nuklearke, dok su 20. novembra dva puta gađale teritoriju nuklearke, na koju je ispaljeno 12 granata. Tokom napada ispaljene su dve granate na dalekovod koji snabdeva nuklearku.
Radijaciona situacija na području nuklearke je normalna, a štetu od granatiranja razjasniće stručnjaci IAEA i „Rosatoma“.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 333 aviona, 177 helikoptera, 2.538 bespilotnih letelica, 388 protivvazdušnih raketnih sistema, 6.729 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 899 borbenih vozila za raketne sisteme, 3.604 artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 7.293 jedinice specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala