- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pet interesantnih japanskih načina da se zagrejete zimi /foto/

CC0 / / Žena među ledenim zidovima
Žena među ledenim zidovima - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
Pratite nas
Obični Rusi to teško mogu da zamisle, ali centralno grejanje u Japanu nije u široj upotrebi. Na severu zemlje, na primer, na ostrvu Hokaidu, u nekim domovima postoji grejanje, ali, uopšteno, u Japanu ovaj način grejanja stambenog prostora nije popularan.
Naravno, u Japanu nema tako oštrih zima kao u Rusiji, ali i u Tokiju i u Osaki dešava se da temperatura tokom zime padne ispod nule.
Recimo, ako je u Moskvi napolju 25 stepeni ispod nule, u kući može biti 25 stepeni u plusu. Ako je u Japanu pet stepeni napolju, i unutra će takođe biti pet stepeni Celzijusa.
Kako onda Japanci preživljavaju zimi? Predstavljamo listu od pet uređaja za grejanje, koje koriste stanovnici Japana.
1. Peć (uljana, električna)
Ovo je najčešći način grejanja u Japanu. U uljane peći sipa se gorivo i zagreje, a električni uređaji se uključe u utikač i rade kao toplotni konvektori. U oba slučaja, male prostorije se brzo zagrevaju. Zimi su ovakvi uređaji neophodni u kuhinji, kupatilu, svlačionici, kupatilu.
© Foto : Douglas P. PerkinsStara japanska grejalica na kerozin
Stara japanska grejalica na kerozin - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Stara japanska grejalica na kerozin
2. Džepni grejač
Ovakav grejač je korisno imati zimi u šetnji. Ovo je kesica s metalnim praškom. Dovoljno je protresti prašak i kao usled hemijske reakcije kesa se zagreva, pretvarajući se u grejalicu. U Japanu su najpopularniji jeftini jednokratni džepni grejači, a pakovanje od šest kesica košta sedam rubalja (oko 13 dinara). Džepni grejači su idealni da se zagreju ruke i vrat koji se smrznu na hladnom zimskom vetru. Takođe, postoje grejači koji se mogu nositi ispod odeće.
© Foto : MikanumuyounatoriJednokratni džepni grejači u Japanu
Jednokratni džepni grejači u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Jednokratni džepni grejači u Japanu
3. Kotacu grejalica
Ovo je električna grejalica koja je omiljena svim Japancima. Ona je ugrađena u okvir niskog drvenog stočića i prekrivena debelim japanskim jorganom, preko koga je stavljena ploča stola. Sedeći oko grejalice i grejući noge pod jorganom, odakle dolazi toplota, japanska porodica sa zadovoljstvom može uživati, na primer, u mandarinama sa stola. Kotacu grejalica stvara takvu atmosferu toplote i ušuškanosti da se može zadremati i spavati sve do jutra.
© Foto : Tim Notari (tastefulTN)Kotacu grejalica u dnevnoj sobi u Japanu
Kotacu grejalica u dnevnoj sobi u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Kotacu grejalica u dnevnoj sobi u Japanu
4. Električni tepih
To je tepih sa električnim grejanjem. Dovoljno je uključiti ga u struju i vaše noge biće tople. Jedina mana ovog grejnog uređaja je veliki račun za struju.
5. Grejni ventilator
U ovako tehnološki razvijenoj zemlji kao što je Japan, naučili su da koriste ventilatore ne samo leti, već i zimi. Samo, zimski ventilator za razliku od letnjeg ne rashlađuje, nego greje. Zagrejavši se do jako narandžaste boje, širi topli vazduh po prostoriji. Treba biti pažljiv i ne približavati se uređaju suviše da se ne bi opekli.
Dodatni način – protrljaj ruke i zagrej se
U svetlu globalne energetske krize u Japanu ne tako kao u Evropi, ali takođe rastu cene naftnih derivata. U nedostatku novca, preostaje samo izdržati i grejati se sopstvenim snagama. U Japanu je čak poznat kao način lečenja, trljanje kože suvim peškirom ili drugom tkaninom. To je narodni lek za jačanje imuniteta koji se proširio tokom Drugog svetskog rata i ostao popularan do 1980. g.
Danas, umesto trljanja suvim peškirom, uobičajeno je da se zagrejete trljanjem ruku, kao pri čitanju budističkih sutri. Ako se nađete zimi u Japanu, možete videti kako Japanci trljaju ruke, dok čekaju zeleno svetlo na semaforu.
Kvarcna grejalica - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
EKONOMIJA
U Nemačkoj pomama za grejalicama i stručnjacima za uštedu energije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala