- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

U Nemačkoj pomama za grejalicama i stručnjacima za uštedu energije

CC0 / / Kvarcna grejalica
Kvarcna grejalica - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Pratite nas
U Evropi se pod strahom zbog snabdevanja gasom građani dovijaju kako da obezbede grejanje ove zime, ali i da smanje račune. Osim što su mnogi prešli na pelet i drva, grejalice na struju i uljani radijatori dostižu rekordne prodaje.
Mnogi spas od hladnoće vide u električnim grejačima, a dobra alternativa je i električni pokrivač. Samo u Nemačkoj za devet meseci prodato je oko milion električnih grejača. Ali i na tome se štedi struja.
Električno ćebe košta oko 130 evra i ima četiri nivoa zagrevanja.

„Na četiri postaje baš vruće, pa ga obično stavimo na jedan pre spavanja i to je dovoljno. Sledeća godina će biti još teža. trenutno su rezervoari za gas trenutno puni, a na kraju zime biće prazni“, kaže Denis Sajmon Berlina.

U Evropi je prava pomama za stručnjacima energetske efikasnosti. Njihove savete za brze uštede energije traže kompanije, a najviše građani kako bi smanjili račune za grejanje.
„Cene nafte su se utrostručile u poslednje tri godine. Želimo da vidimo šta je moguća alternativa", rekao je Verner Gernant iz okoline Frankfurta.
Melani Šlepuec kaže da se na savet stručnjaka čeka i do dva meseca.
„Skidamo krov u potpunosti, skinemo staru izolaciju i stavljamo novu. To bi bila jedna od mogućnosti, da se poboljša situacija“, navodi ovaj ekspert.
A u jednom nemačkom selu imaju odgovor na energetsku krizu – greju se na biomasu. Postrojenje na koje su svi povezani koristi drvo koje je samo za te namene i ne ugrožavaju životnu sredinu, piše RTS.
„To je drvo iz lokalnih šuma, drvo koje nije pogodno za industriju. U toplani ga spaljujemo i dobijamo i toplu vodu i grejanje za naše meštan“, ističe Andreas Hajenhauzer.
Krajem meseca Brisel će ponovo razmatrati ograničenje cene gasa na nivou Unije. U međuvremenu neke članice sopstvenim kriznim planovima pokušavaju da obuzdaju dalja poskupljenja struje i gasa bar tokom grejne sezone.
Benzinska pumpa u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
EKONOMIJA
Pet saveta kako da se rezervoar sporije prazni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala