- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Neonacisti kojih nema u Ukrajini“: Ko je ratovao rame uz rame sa japanskim plaćenikom?

© AP Photo / Leo CorreaVojnik iz obezbeđenja Vladimira Zelenskog sa nacističkom oznakom u Izjumu
Vojnik iz obezbeđenja Vladimira Zelenskog sa nacističkom oznakom u Izjumu - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Japana je 11. novembra zvanično potvrdilo da je poginuo jedan japanski „dobrovoljac“ iz redova Oružanih snaga Ukrajine, a vlasti u Japanu su još tokom proleća pozvale sve Japance da napuste zonu sukoba.
Zahvaljujući društvenim mrežama postalo je jasno da se najmanje jedan Japanac prijavio da ratuje u Ukrajini, a njegov nadimak je bio „Dobre“.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 27. februara objavio da se formira „Međunarodna legija odbrane“ u ime „zaštite Ukrajine, Evrope i sveta“ i pozvao strance da dođu u Ukrajinu.
Države zvanično nisu podržavale slanje svojih građana, na primer, britanske vlasti su upozorile, da svi koji odu mogu da po povratku u zemlju budu pozvani na odgovornost.
Vlada Japana je pozvala svoje građane da ne idu u Ukrajinu, bez obzira na ciljeve njihove posete. Međutim, rad ukrajinskih ambasada u vrbovanju ratnika za „zaštitu demokratije“ vodi se toliko tajno, da su skoro svi saznali za to.
U julu je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo da se 7.107 inostranih plaćenika nalazi u Ukrajini i da je većina iz Poljske. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je izjavio da se od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini broj plaćenika smanjio više od tri i po puta.

Plaćenici, kojih nema

Na Telegramu je veoma popularan kanal „TrackANaziMerc“ koji prati strane plaćenike u Ukrajini.
Na ovom kanalu se objavljuju informacije i fotografije nacista, na čijim se telima nalaze tetovaže s portretima Hitlera i Bandere, simboli vojske fašističke Nemačke, drugi nacistički simboli, kao i oznake fašističkih paravojnih formacija. Spisak zemalja čiji građani učestvuju u ovim jedinicama je veliki, oni dolaze iz SAD, Kanade, Latinske Amerike, Skandinavije, Evrope i Azije.
Naravno, niko od tih plaćenika ne želi da njegove fotografije postanu javne, kako ih ne bi prepoznali (Japanac „Dobre“ je lico iscrtavao „smajlijima“). Najinteresantnije je da ih najviše otkrivaju njihove objave na društvenim mrežama: lokacije s ratišta, video snimci iz rovova, pohodi na ukrajinske supermarkete, direktni komentari da se bore protiv Rusa, fotografije na kojima su u zagrljaju s poznatim ukrajinskim vojnicima koji se nikada nisu stideli da govore o svojoj ideologiji.

Prvi koji je poginuo je „dobrovoljac“ iz Japana

Na društvenim mrežama se 10. novembra pojavila informacija da je ubijen prvi „dobrovoljac“ iz Japana koji je imao nadimak „Dobre“, a 11. novembra je tu informaciju potvrdilo i Ministarstvo inostranih poslova Japana.
Na Telegramu je napisano da je, po svemu sudeći, Japanac sledio militarističke poglede imperatorskog Japana. Plaćenik je na svom blogu na Tviteru pisao o detaljima svojih akcija.

„Danas su momci napravili odlične fotografije. 'Dobre', ti kao i uvek, odlično izgledaš!“, piše ispod objave plaćenika.

Njegov prijatelj, plaćenik s Tajvana Zeng Juhong je ubijen 4. novembra. On je ratovao u bataljonu „Karpatska sič“, nacističkom ukrajinskom bataljonu s najvećim brojem stranaca. „Dobre“ je nakon njegove smrti izjavio da će se „boriti zajedno s njegovim duhom do kraja rata“ i da će nakon sukoba posetiti njegov rodni grad.

„Da, ja sam nacista i u čemu je problem?“

Veliki je broj nacista je među plaćenicima. Portugalski plaćenik iz bataljona „Karpatska sič“ Riko Šaveš je 6. novembra počeo da „ratuje“ s praticoma na Telegramu i priznao da mu je nacizam privlačan.
„Da, ja sam nacista i u čemu je problem? Volim da ratujem i ubiću sve Ruse u Ukrajini. Da, ja sam na liniji fronta. Nisam NATO vojnik, ja sam pripadnik bataljona ‘Karpatska sič’. Već sam ubio veliki broj Rusa“, napisao je portugalski plaćenik.
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zaharova: Više od 8.000 plaćenika se bori u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala