- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineski predsednik rekao američkom kolegi koja je glavna crvena linija za Peking

© AP Photo / Alex BrandonPredsednici Kine i SAD, Si Đinping i Džozef Bajden, na sastanku na marginama samita G20 u Indoneziji
Predsednici Kine i SAD, Si Đinping i Džozef Bajden, na sastanku na marginama samita G20 u Indoneziji - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
Pratite nas
Pitanje Tajvana je crvena linija u odnosima Pekinga i Vašingtona, poručio je predsednik Kine Si Đinping američkom kolegi Džozefu Bajdenu na marginama samita G20 u Indoneziji, objavio je sajt kineskog Ministarstva spoljnih poslova.
„Kineski lider je jasno stavio do znanja da je pitanje Tajvana ključni interes Kine, politička osnova i glavna crvena linija koju niko ne može da pređe“, navodi se u saopštenju.
Osim toga, kineski lider je istakao da pridržavanje normama međunarodnih odnosa i trima zajedničkin kinesko-američkim izjavama ostaje najvažnija zaštita i osiguranje odnosa između dve zemlje.
Situacija oko Tajvana eskalirala je početkom avgusta, nakon što je ostrvo posetila predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Kina je osudila ovu posetu, ocenjujući je kao podršku tajvanskom separatizmu i nakon posete održala velike vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je Tajvan sastavnim delom Kine, a posete predstavnika SAD ostrvu kao provokacije.
Peking ne priznaje suverenitet Tajvana, smatra ga svojom pokrajinom i insistira da se „politika jedne Kine“ poštuje u celom svetu.
Kineski predsednik Si Đinping na kongresu KPK - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
SVET
Prelomna Sijeva poruka koja se neće svideti Zapadu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala