- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Prelomna Sijeva poruka koja se neće svideti Zapadu

© Foto : Yao DaweiKineski predsednik Si Đinping na kongresu KPK
Kineski predsednik Si Đinping na kongresu KPK - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Pratite nas
Poruka kineskog lidera da je sledećih pet godina presudno u izgradnji Kine i ostvarivanju plana socijalističke modernizacije govori ne samo da će ta zemlja nastaviti da napreduje i graditi multipolarni svet, već i da se Kina, uprkos pritiscima kojima je izložena od početka sukoba u Ukrajini, neće svrstati na stranu Zapada.
Ovako profesorka Fakulteta političkih nauka dr Dragana Mitrović gleda na jednu od ključnih poruka koje je Si Đinping poslao na 20. kongresu Komunističke partije Kine u Pekingu.
Kineski predsednik je rekao da je cilj KPK da „realizuje socijalističku modernizaciju od 2020. do 2035. godine i izgradi Kinu u veliku, modernu, socijalističku zemlju koja je prosperitetna, snažna, demokratska, kulturno napredna, harmonična i lepa od 2035. do sredine ovog veka”. „Narednih pet godina biće presudno za dobar početak napora za izgradnju moderne socijalističke zemlje u svakom pogledu“, podvukao je Si.

Kina se neće svrstati na stranu Zapada

Predsednik Kine je, ocenjuje naša sagovornica, upozorio na to da se međunarodno okruženje stalno pogoršava jer su SAD sklone sve riskantnijim potezima u nameri da zaštite svoju dominantnu poziciju.
„Mislim da to indirektno može da se čita i kao da će narednih pet godina biti presudno u tome da se vidi da li Kina može da se odupre svemu što se dešava, poput rata koji NATO defakto vodi preko Ukrajine protiv Ruske Federacije, zatim ovih strašnih sankcija Rusiji i svemu ono što se godinama govori u američkim bezbednosnim strategijama, a gde je Kina targetirana kao izazivač i kao zemlja koja širi načine ekonomske saradnje i političkih odnosa koji su suprotni američkim vrednostima i ciljevima. Dakle, Kina je targetirana kao zemlja koja u tome treba da se zaustavi, a njen predsednik smatra da će naredni period biti ključan za sprovođenje jedne platforme, zajedno sa Ruskom Federacijom i drugim brojnim rastućim ekonomijama koje su u međuvremenu postale ili pridružene članice BRIKS-a ili članice ŠOS-a ili žele da se priključe, koja će biti dovoljno snažna da pruži oslonac građanima multipolarnog sveta”, navodi profesorka.
Kina, kako dodaje, sebe jasno vidi kao sledeću potencijalnu metu.

„Kina se već u ovom trenutku oseća dovoljno ugroženom zbog načina na koji se Zapad odnosi prema njoj, uprkos tome što je ona većini zapadnih zemalja jedan od najvećih trgovinskih partnera. Dakle, ovo je jedna dosta složena poruka koja upozorava da ono što se dešava u svetu ne ide u dobrom pravcu, a da krivicu snose pre svega Sjedinjene Američke Države i njene saveznice“, ukazuje Dragana Mitrović uz ocenu da će Kina neće odustati od uloge ključne države u građenju multipolarnog sveta, sa Ruskom Federacijom kao bliskim saveznikom.

Tajvan - crvena linija

Snažnu poruku kineski lider je poslao i rečima da se njegova zemlja bori protiv separatizma i stranog mešanja u tajvansko pitanje. On je pozvao na ponovno ujedinjenje Kine, odnosno da se Tajvan vrati pod kontrolu Pekinga, i istakao da se ta zemlja neće odreći upotrebe sile ukoliko dođe do ugrožavanja njenog suvereniteta:
„On je spomenuo posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu i ocenio da je Peking postupao veoma aktivno i da je pokazao jednu lidersku sposobnost u rešavanju ovog pitanja i nošenju sa tim izazovom. Posebno je istakao da je tajvansko pitanje unutrašnje pitanje Kine i time je upozorio kako separatiste na Tajvanu, tako i na to da mešanje stranaca neće biti tolerisano.“

Kini nisu potrebne tuđe vrednosti

Čitav Sijev govor, primećuje profesorka, sadrži suštinski bitne ocene dosadašnjeg razvoja Kine, kao i planove, smernice i politike koje će partija i njeno višemilionsko članstvo primenjivati u narednom periodu.
„On je pozvao čitav narod da sledi Komunističku partiju ka ostvarenju cilja nacionalne obnove, a njegov govor bio je govor jednog izuzetno samouverenog lidera koji je na čelu političke organizacije koja sa velikim uspehom vodi kinesku naciju. On je na početku podneo izveštaj o onome što je partija, odnosno država uradila u poslednjih pet godina i dao smernice za budući ekonomski razvoj i ponašanje same partije, koju je pozvao da se neprekidno čisti od korupcije i samoobnavlja. Njegov govor je bio složen i obuhvatio je brojna pitanja uključujući unutrašnju i spoljnu bezbednost Kine, jačanje nacionalne odbrane, međunarodne ekonomske odnose i tehnološki razvoj“, kaže Mitrovićeva.
Na pitanje, kako će zapadne zemlje gledati na Sijeve poruke o Kini kao demokratskoj i prosperitetnoj državi, profesorka kaže da Zapad nije sposoban da gleda na drugačije kulture, civilizacije, političke i ekonomske sisteme kao jednako vredne.
„Zapad smatra da je pozvan da svim drugim i drugačijim entitetima nametne svoje vrednosti i pravila, a kojih sam, pak, ne mora da se drži. Naime, ako namećete liberalna pravila i insistira na poštovanju međunarodnih zakona, onda je nelogično da ih sami kršite. Rusija se, na primer, često optužuje da koristi energente kao oružje, ali zar ne koriste SAD tehnologiju kao oružje? Kina i njen predsednik šalju poruku jedne zemlje koja ima samopoštovanje, koja je jako samouverena i smatra da ono što Zapad nudi njoj nije nužno, a pogotovo joj nisu nužne tuđe vrednosti i delovi tuđeg identiteta budući da vrednuje vlastite“, zaključuje Dragana Mitrović za Sputnjik.
Predsednik Kine održao je govor koji je trajao gotovo dva sata pred 2.000 delegata koji Kongresu KPK u Pekingu.
„Proteklu deceniju obeležila su tri velika događaja od velikog neposrednog značaja i dubokog istorijskog značaja za Partiju i narod: Obeležili smo stogodišnjicu Komunističke partije Kine; ušli smo u novu eru socijalizma sa kineskim karakteristikama, iskorenili smo apsolutno siromaštvo i završili izgradnju umereno prosperitetnog društva u svakom pogledu, čime smo dovršili cilj prve stogodišnjice“, rekao je Si i dodao da će centralni zadatak KPK nadalje biti da predvodi kineski narod svih etničkih grupa u zajedničkim naporima da se ostvari cilj druge stogodišnjice izgradnje Kine u veliku modernu socijalističku zemlju u svakom pogledu i da unapredi podmlađivanje kineske nacije na svim frontovima kroz kineski put ka modernizaciji.
Kongres KP Kine - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
SVET
Počeo kongres KP Kine, Si poručio da kineski narod odlučuje o tajvanskom pitanju /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala