- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Završili smo prvu stogodišnjicu, narednih pet godina je presudno“: Govor Si Đinpinga na Kongresu KPK

© Sputnik / Alekseй Savickiй / Uđi u bazu fotografijaSi Đinping na kongresu Komunističke partije Kine u Pekingu
Si Đinping na kongresu Komunističke partije Kine u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Pratite nas
Sledećih pet godina je presudno u izgradnji Kine u ostvarivanju plana Komunističke partije Kine socijalističke modernizacije od 2020. do 2035. godine kojim će Kina postati moderna socijalistička zemlja koja je prosperitetna, jaka, demokratska i kulturno napredna, rekao je Si Đinping na 20. kongresu KPK i poručio da pitanje Tajvana treba da reše Kinezi.
Predsednik Kine održao je govor koji je trajao gotovo dva sata pred 2.000 delegata koji učestvuju na Kongresu KPK u Pekingu.

Narednih pet godina presudno u izgradnji modernog socijalizma

Si je govor počeo porukom da je tema kongresa „visoko isticanje zastave socijalizma sa kineskim karakteristikama. Ona pronosi u budućnost veliki osnivački duh Partije koja ostaje samouverena, snažna i zadržava svoje fundamentalne principe. On je pozvao na „osvajanje novih terena, napredujući preduzimljivošću i snagom i nastojeći u jedinstvu da izgradimo modernu socijalističku državu u svakom pogledu i unapredimo podmlađivanje kineske nacije na svim frontovima“.
„Proteklu deceniju obeležila su tri velika događaja od velikog neposrednog značaja i dubokog istorijskog značaja za Partiju i narod: Obeležili smo stogodišnjicu Komunističke partije Kine; ušli smo novu eru socijalizma sa kineskim karakteristikama; i iskorenili smo apsolutno siromaštvo i završili izgradnju umereno prosperitetnog društva u svakom pogledu, čime smo dovršili cilj prve stogodišnjice“, rekao je Si.
© Sputnik / Anna Ratkoglo / Uđi u bazu fotografijaKongres Komunističke partije Kine u Pekingu
Kongres Komunističke partije Kine u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Kongres Komunističke partije Kine u Pekingu
Od danas pa nadalje, centralni zadatak KPK biće da predvodi kineski narod svih etničkih grupa u zajedničkim naporima da se ostvari cilj druge stogodišnjice izgradnje Kine u veliku modernu socijalističku zemlju u svakom pogledu i da unapredi podmlađivanje kinesku naciju na svim frontovima kroz kineski put ka modernizaciji, rekao je kineski lider.
„Cilj KPK je da realizuje socijalističku modernizaciju od 2020. do 2035. godine i izgradi Kinu u veliku modernu socijalističku zemlju koja je prosperitetna, snažna, demokratska, kulturno napredna, harmonična i lepa od 2035. do sredine ovog veka. Narednih pet godina biće presudno za dobar početak napora za izgradnju moderne socijalističke zemlje u svakom pogledu“, podvukao je Si.
Država je narod, narod je država, poručio je on i dodao da se KPK u kojoj je vodila narod u borbi za uspostavljanje i razvoj Kine, borila za podršku naroda.

Ne možemo se odreći upotrebe sile u vezi sa Tajvanom

Kineski predsednik dotakao se i pitanja Tajvana, poručivši da je njegovo rešavanje stvar Kineza.
„Nastavićemo da težimo mirnom ujedinjenju sa najvećom iskrenošću i najvećim naporom, ali nikada nećemo obećati da ćemo se odreći upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere. Ovo je usmereno isključivo na mešanje spoljnih snaga i nekolicine separatista koji traže „nezavisnost Tajvana“ i njihove separatističke aktivnosti; nipošto nije usmereno na naše tajvanske sunarodnike“, podvukao je Si.
Govorio je i o prisajedinjenju Hong-Konga i Makao, rekavši da je „politika jedne zemlje i dva sistema velika inovacija socijalizma sa kineskim karakteristikama koja se dokazala kao najbolji institucionalni pristup koji je obezbedio održivi razvoj i stabilnost“. Si je rekao da takva politika mora postati dugoročna.
Korupcija je kancer za vitalnost i sposobnost Partije, poručio je lider KPK.
„Borba protiv korupcije je je najtemeljnija vrsta reforme koja postoji. Dok god postoje uslovi i plodno tle za korupciju, moramo nastaviti da ukazujemo na nju i da nikada ne posustanemo, ni na minut, u našoj borbi protiv korupcije“, zaključio je Si Đinping na partijskom kongresu.
Kongres KP Kine - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
SVET
Počeo kongres KP Kine, Si poručio da kineski narod odlučuje o tajvanskom pitanju /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala