- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Borelj provocira dugotrajni raskol u Evropi

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Pratite nas
Moskva ne gaji iluzije o mogućem preispitivanju dugoročnih pristupa u politici EU prema Rusiji, jer se Brisel „zarazio političkim virusom“ i odlučio da se izoluje od Moskve, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona se osvrnula na planove EU da revidira osnove svoje politike po pitanju Rusije, odnosno predloge u šest tačaka koje je tim povodom izneo šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Poznate su nam diskusije unutar EU o odnosima sa Rusijom. To je još jedan pokušaj da se preispitaju dugoročni pristupi u odnosima sa našom zemljom. Sudeći po svemu, o rezultatima je rano da se govori, razgovori se nastavljaju, ali mi ne gajimo nikakve iluzije po tom pitanju“, saopštila je Zaharova.
Po njenim rečima, ideje koje Borelj nameće državama EU ne sadrže ni nagoveštaj strateške vizije EU u ruskom pravcu, nego samo provociraju sve veći raskol u Evropi. Pritom, kako je primetila, ne predlažu se nikakva rešenja za nagomilane probleme.
„Moglo bi se reći da je rukovodstvo EU, očigledno zaraženo nekakvim anomalnim političkim virusom, odlučilo da se izoluje od Rusije“, ocenila je Zaharova.
Kako je dodala, Borelj igra na kartu destabilizacije unutrašnje političke situacije u Rusiji, čišćenja sopstvenog informacionog polja od alternativnih gledišta, zadržavanja Zapadnog Balkana kao sfere uticaja EU, prebacivanja suparništva sa Moskvom na postovjetski prostor, nametanja zapadnocentričnih „pravila“ i „izolaciju“ Rusije.
Zaharova je ocenila da u većini svetskih prestonica nisu spremni da slede Brisel koji „svojom srednjovekovnom logikom vraća svet u vreme raskola, visokih zidina i opkoljenih tvrđava“.
Ranije je šef evropske diplomatije Žozep Borelj objavio predloge za zajednički pristup Evropske unije u šest tačaka prema Rusiji u svetlu ukrajinske krize.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Borelj: U EU podržani principi opšte politike prema Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala