- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Borelj: U EU podržani principi opšte politike prema Rusiji

© AP Photo / Virginia MayoŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je na sastanku sa ministrima inostranih poslova objavio predloge za zajednički pristup Evropske unije u šest tačaka prema Rusiji u svetlu ukrajinske krize koje su, prema njegovim rečima, odobrili učesnici sastanka.
Borelj je istakao da dok traje sukob u Ukrajini i nejasno je kada će se okončati, budući odnosi sa Rusijom takođe ostaju nejasni, a zemljama EU je već sada potreban zajednički pristup.
Prva tačka, istakao je on, predviđa zajedničke napore na izolaciji Rusije.
„To podrazumeva uvođenje i sprovođenje ograničavajućih mera prema Rusiji, kao i sprečavanje njihovog kršenja“, naglasio je on.
Pored toga, ovaj pristup označava i da će krivci za kršenje međunarodnog prava morati da odgovaraju za to.
Zajednički evropski pristup, ističe evropski zvaničnik, uključuje i pružanje pomoći susedima EU u prevazilaženju posledica globalne krize, poput pomoći EU Ukrajini.

„Četvrta tačka je bliska saradnja sa NATO-om, kao i drugim partnerima na svetskoj sceni radi zaštite svetskog poretka, baziranog na pravilima“, objasnio je Borelj.

Šef evropske diplomatije podvukao je da u EU odbacuju ideju o sferama uticaja, koja mora da ostane u prošlosti.
„Mi takođe moramo da jačamo našu otpornost i energetsku bezbednost, zaštitimo kritičnu infrastrukturu, povećavamo odbrambenu sposobnost“, rekao je on.
Završna, šesta tačka opšteg pristupa odnosima sa Rusijom predviđa široku podršku civilnog društva, pravobranilaca, kao i nezavisnih medija, uključujući u Rusiji.
Ranije je izdanje „Politiko“, pozivajući se na izvore, saopštilo da su ministri inostranih poslova EU počeli razmatranje nove strategije prema Rusiji koja treba da zameni verziju iz 2016. godine.
Diskusija može potrajati nedeljama ili mesecima.
Prethodno je Borelj uoči sastanka šef evropske diplomatije izjavio da se tom prilikom ne planira uvođenje novih sankcija Rusiji.
Zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
RUSIJA
EU neće uspeti da ispuni obećanje dato Ukrajini: Kijev ostaje bez tri milijarde evra pomoći
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala