- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Deset činjenica koje niste znali o Svetskom prvenstvu u Kataru

© Sputnik / Alekseй FilippovZlatna boginja, pehar namenjen pobedniku Svetskog prvenstva u fudbalu
Zlatna boginja, pehar namenjen pobedniku Svetskog prvenstva u fudbalu - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Pratite nas
Približava se Svetsko prvenstvo u Kataru koje počinje 20. novembra. Otkrivamo deset činjenica koje niste znali o Svetskom prvenstvu.
1. Za Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru 2022. godine je predviđen rekordni nagradni fond od 440 miliona dolara.
2. Katarsko Svetsko prvenstvo će biti poslednji Mundijal u kome će učestvovati 32 reprezentacije. Doneta je odluka da će od 2026. godine biti povećan broj učesnika na 48.
3. Logotip je traka, koja simbolizuje beskonačnost i harmoniju, kao i oblik peščanih dina. Na traci se nalaze tradicionalni arapski ornamenti.
4. Najskuplji igrač ovogodišnjeg svetskog prvenstva, prema podacima internet portala „Transfermarkt“, je Kilijan Mbape. Njegova vrednost je 160 miliona evra.
5. Najmlađi igrač na predstojećem Mundijalu je Jusufa Mukoko iz fudbalske reprezentacije Nemačke. Rodio se 20. novembra 2004 godine. Na dan početka svetskog prvenstva 2022. godine će napuniti 18 godina.
6. Reprezentacija Katara će prvi put u istoriji igrati u finalu turnira. Na svetsko prvenstvo je tim prošao bez kvalifikacija, kao zemlja-organizator.
7. Utakmice mogu da uživo gledaju samo navijači koji su vakcinisani protiv virusa korona.
8. Analitičari su pre svetskog prvenstva u fudbalu počeli aktivno da koriste savremene tehnologije. Pomoću super kompjutera su procenjene šanse reprezentacija u klasifikacionoj fazi. Osim toga, koriste se i roboti, odnosno njihova veštačka inteligencija, koja predviđa rezultate utakmica. Ipak, 100 odsto se ne može verovati tim prognozama.
9. Cena najskuplje karte je 48.802 evra.
10. Prvi put u istoriji svetskog prvenstva su žene sudije: Stefani Frapar iz Francuske, Josimi Jamasita iz Japana i Salima Mukansanga iz Ruande.
Dušan Tadić i Nejmar - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Katar 2022
Kako igra Brazil i zašto je Srbija „nagazna mina“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala