- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Kako igra Brazil i zašto je Srbija „nagazna mina“

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaDušan Tadić i Nejmar
Dušan Tadić i Nejmar - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Svet sa nestrpljenjem čeka prvi veliki derbi na Svetskom fudbalskom prvenstvu i akteri će biti Srbija i Brazil, 24. novembra. Pojavile su se i analize igre Brazila, što bi moglo značajno da pomogne srpskom timu, ali i kompletnoj javnosti.
Brazil igra u hibridnom sistemu 4-2-4, čija struktura zavisi isključivo od Nejmara.
U zavisnosti od pozicije koju zauzme na terenu, formacija se može promeniti u 4-3-3 ili 4-2-3-1.
Bez obzira na to, dva krilna igrača imaju obavezu da šire teren i otvaraju prostor, jedan napadač prati poslednju liniju odbrane rivala, a Nejmar je igrač prema čijoj kretnji se mogu pročitati namere Brazila.
U slučaju da za rivala ima defanzivnu strukturu koja ne brani prostor na pravi način, Brazil preusmerava sistem na četvoricu napadača, sa Nejmarom u levom delu terena gde traži ili kreira prostor za duge dijagonalne lopte iz poslednje linije odbrane.
Nejmar ima toliku slobodu i igri da može da koristi i prostor iza defanzivnih vezista protivnika, dok ostali napadački igrači stvaraju pritisak na klasične odbrambene fudbalere.
Protiv disciplinovanih protivnika sa kompaktnom defanzivnom postavkom Nejmar preuzima ulogu klasičnog napadača i stvara prostor između linija, menja formaciju ekipe i pomaže napredak kroz blok rivala.
Kada lopta stigne u napadačku trećinu, specijalnost Brazila je da napadne uske prostore jer im ne treba previše poseda da bi se kreirala opasnost jer svaki ofanzivac poseduje kvalitativnu prednost u 1 na 1 situacijama sa direktnim čuvarima.
Što se odbrane tiče, Brazil se pretvara u formaciju 4-4-2, brani u visokom ili srednjem bloku, ali se postavlja pitanje želje ekipe da ima visok presing u prijateljskim utakmicama, to sasvim sigurno neće biti slučaj na Mundijalu.
Ukoliko ne bude bilo angažovanja u sredini terena i presinga, rival dobija mnogo prostora na nivou kreativnih veznih fudbalera koji mogu lako da prodru napred.
Analitičari procenjuju da će Brazil imati veliki izazov protiv Srbije jer dosad nisu imali pravi test pred Svetsko prvenstvo, osim utakmice protiv Japana, što znači da će Orlovi biti izazov za Titeovu ekipu jer se sa takvim rivalom dosad nisu suočavali.
► Nedavno je gost emisije Miljanov korner bio novinar Nebojša Petrović koji je govorio o Svetskom prvenstvu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala