- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Katar je izgradio grad zbog Mundijala /video/

CC BY-SA 4.0 / Planet Labs / / Graciozna ogrlica: ostrvo Biser, Doha, Katar
Graciozna ogrlica: ostrvo Biser, Doha, Katar - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Pratite nas
Katar je odlučio da za potrebe Svetskog prvenstva koje će biti održano od 20. novembra do 18. decembra napravi ceo jedan novi grad, po imenu Lusejl.
Smešten deset kilometara severno od centra Dohe. Nekada je tu bilo ribarsko selo katarskog šejka Jasima Al Tanija, a sada je velelepni grad u kojem će biti odigrano finale Mundijala 18. decembra 2022. godine.
Na mestu gde su nekada vožene trke 4x4 i gde je sve bilo pod peskom, sada je tu fascinantan grad u kojem će po završetku SP živeti oko pola miliona ljudi.
Katarski inženjeri projektovali su još 2005. godine izgradnju Lusejla, a nakon što je predata kandidatura za održavanje Mundijala, koja je kasnije i odobrena, prešlo se na realizaciju.
Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Katar 2022
Krupne reči Mitrogola – „Razmišljamo o osvajanju Svetskog prvenstva“
Plan od 45 milijardi dolara počeo je sa realizacijom. Sa crtaće table pretvorio se u realnost.
Lusejlova infrastruktura je drugačija od većine gradova. Snabdevanje gasom, strujom i vodom nisu samo pod zemljom, već imaju sopstvenu namensku mrežu tunela, što znači da mogu da se održavaju bez ometanja grada.
Trenutno broji oko 250 hiljada stanovnika i u njemu će biti smešteno desetine hiljada turista. Čitav grad je pod kamerama, ima svoj metro, kao i autoput. Lusejl je povezan sa metroom u Dohi.
Doček fudbalera Srbije u Kataru - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Katar 2022
Orlovi stigli u Katar, dočekani kao bogovi /foto, video/
Najmodernija železnica, vrtići, škole, pa čak i Zoološki vrt posvećen žirafam. Tu su tereni za golf, veliki broj tržnih centara, ogromni vodeni tobogani i kupola za skijanje u zatvorenom.
Rukometna arena vredna 318 miliona dolara otvorena je 2015. godine za potrebe Svetskog prvenstva, dok je izgradnja Lusejl stadiona na kojem će biti odigrano finale SP u fudbalu koštala čak milijardu dolara.
Stadion je obložen metalnom fasadom, čiji zamršeni geometrijski oblici su u znaku fenjera i nameštaja iz arapskog sveta, a kapacitet je 80.000 mesta. Nakon što bude odigrana poslednja utakmica Mundijala, kapacitet će biti drastično smanjen, biće pretvoren u prodavnice, ugostiteljske objekte.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala