- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Totalni preokret: Bajden stao u zaštitu saudijskog prestolonaslednika od američkih sudova

© AP Photo / Bandar AljaloudDžozef Bajden i saudijski princ Mohamed bin Salman
Džozef Bajden i saudijski princ Mohamed bin Salman - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdenova saopštila je da bi trebalo priznati imunitet prestolonasledniku Saudijske Arabije Mohamedu bin Salmanu u sudskom procesu po tužbi zbog njegove uloge u ubistvu američkog novinara Džamala Kašogija.
Ovo je preokret u odnosu na ranije stavove Bajdena iznete tokom predsedničke kampanje 2019, u kojima je krivio saudijskog prestolonaslednika za umešanost u brutalno ubistvo Džamala Kašogija 2. oktobra 2018. godine u Istanbulu, prenosi AP.
Kraljevskim dekretom u septembru odlučeno je da prestolonaslednik od oca preuzme i mesto premijera, a Bajdenova administracija je u četvratak saopštila da smatra da je on zaštićen od mogućeg krivičnog gonjenja u SAD, nakon tužbe koju su protiv Mohameda bin Salmana i drugih podneli verenica ubijenog novinara Hatidže Čengiz , zajedno sa organizacijom za ljudska prava „Demokratija za arapski svet sada“, koju je Kašogi i osnovao.
Ovaj stav administracije je neobavezujući i sud će na kraju odlučiti da li će princu dati imunitet, navodi AP.
Stejt department je nazvao poziv Bajdenove administracije da zaštiti saudijskog prestolonaslednika od američkih sudova u slučaju ubistvu Kašogija "čisto pravnom odlukom".
Savezni sudija u Vašingtonu dao je američkoj vladi rok do ponoći u četvrtak da iznese mišljenje o tvrdnji prestolonaslednikovih advokata da visoki zvanični položaj princa Mohameda jeste osnov za imunitet u ovom slučaju.
Bajdenova administracija je takođe imala mogućnost da ni na koji način ne iznosi mišljenje, navodi AP.
Zasnovanost imuniteta na suverenosti, koncept ukorenjen u međunarodnom pravu, smatra da su države i njihovi zvaničnici zaštićeni od nekih pravnih postupaka pred domaćim sudovima drugih stranih država.
Saudijski zvaničnici ubili su Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Veruje se da su ga raskomadali, iako njegovi ostaci nikada nisu pronađeni. Američka obaveštajna zajednica zaključila je da je prestolonaslednik Saudijske Arabije odobrio ubistvo poznatog novinara, koji je kritički pisao o grubim metodama princa Mohameda da ućutka one koje je smatrao rivalima ili kritičarima, prenosi AP.
Bajden je kao predsednički kandidat obećao da će saudijski vladari snositi posledice zbog ubistva Kašogija 2018, navodi američka agencija.
Džamal Hašogi - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2019
Novi dokazi: Hašogi raskomadan spaljen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala