Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Tenzije ne popuštaju“: Bocan-Harčenko objavio da pažljivo prati informacije o KiM

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da zapadni tzv. posrednici ne žele da kosovskim Srbima obezbede efikasne mehanizme zaštite njihovih prava, uključujući i temeljno pravo na bezbednost što, kako naglašava, jedino može da osigura deeskalaciju situacije na KiM. Dodaje da prati informacije o KiM, gde tenzije ne popuštaju.
Bocan-Harčenko je na Tviteru objavio da zapadni tzv. posrednici ne žele da ostvare davno postignute briselske dogovore pa ih zamenjuju bilo čime.
"Pratimo informacije u medijima o razvoju situacije oko pokrajine Kosovo i Metohija, gde tenzije ne popuštaju. Kako samo zapadni tzv. posrednici ne žele da ostvare davno postignute briselske dogovore - pa ih zamenjuju bilo čime", napisao je ruski ambasador.

"Drugim rečima, zapadni tzv. posrednici ne žele da kosovskim Srbima obezbede zakonite efikasne mehanizme zaštite njihovih prava, uključujući i temeljno pravo na bezbednost - dok samo to i može da osigura deeskalaciju situacije u pokrajini", dodao je on.

Podsetimo, situacija na Kosovu i Metohiji dodatno se zakomplikovala zbog odluke Prištine o preregistraciji vozila na RKS tablice kojom su od 21. novembra predviđene novčane kazne za vlasnike vozila sa srpskim registrarskim oznakama.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti pozvani su u Brisel na dijalog na najvišem nivou, a portparol EU Peter Stano povodom toga je izjavio:
"Ono što je novo, obojicu smo pozvali u Brisel da bi se našlo evropsko rešenje, evropski izlaz iz trenutne situacije koja je jedna od najozbiljnijih od 2013. I to je cilj. Kao što sam rekao, pozvali smo ih u Brisel da bismo razgovarali o načinu da se pronađe izlaz. Nadamo se da će moći da dođu veoma brzo, da bismo mogli da rešimo to pitanje, pre 21. novembra, a ne posle, kao što je i rekao visoki predstavnik EU (Žozep Borelj)".
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
SRBIJA
Sputnjiku potvrđeno: Vučić i Kurti pozvani u Brisel na sastanak na najvišem nivou
Administrativni prelaz Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
SRBIJA
Nikakav dogovor nije postignut - reagovala Kancelarija za KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala