Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nikakav dogovor nije postignut - reagovala Kancelarija za KiM

© Sputnik / Gavro DešićAdministrativni prelaz Jarinje
Administrativni prelaz Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Nikakav dogovor o tablicama niti povratku Srba u institucije nije postignut, potvrđeno je Sputnjiku.
Informaciju o navodnom dogovoru Beograda i Prištine oko odlaganja uvođenja kosovskih registracija plasirali su mediji u Prištini, a preneli su i pojedini beogradski mediji.
"Reč je o najobičnijoj dezinformaciji i plasiranju lažnih vesti s ciljem da Priština sa sebe pokuša da skine odgovornost za kršenje svih sporazuma", kažu u Kancelariji za KiM.

Petković: Čista laž, Priština propagandom pokušava da se opere

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je vest o tome da je postignut dogovor oko registarskih tablica propaganda koja se vrti u prištinskim medijima.
„Sve u cilju kako bi se Priština izvukla. Ja sam bio u Beogradu, nisam se čuo sa Lajčakom, kasno sinoć sam bio sa svojom porodicom. To je propagande koja Priština vodi protiv Beograda i to tri dana pre početka kaznenih mera. Najgore je što sada tu vest preuzima RTS i novinska agencija Fonet“, rekao je Petković, gostujući na TV Pink.
Petković je istakao da Beograd nema šta da se dogovara sa Prištinom po pitanju registarskih tablica.
„Kada smo postigli dogovor o ličnim kartama, situacija je bila teška, jer smo imali sporazum iz 2011. godine. Izborili smo se da sačuvamo lične karte za Srbe na KiM. Ali kada je reč o registarskim tablicama — stvar je jasna. Tu ne postoji prostor za kompromisom, jer je sve jasno rečeno. Jasno je rečeno da se preregistracija izvrši na KS ili RKS tablice“, naveo je Petković.
On je podsetio da je Priština godinu dana pre roka ukinula KS tablice.
„Vučić je u Briselu jasno tražio da se vrate KS tablice — tu nema prostora za druge tablice. Čista je laž da sam ja dogovorio odlaganje roka za preregistraciju na deset meseci. Ovde je potrebno da samo Kurti povuče svoju protivpravnu odluku, a kada će to da uradi — to nije pitanje za Beograd. KM tablice niko ne može da ukine“, poručio je Petković.
Petković je dodao da su Srbi jasno rekli da nema vraćanja u prištinske institucije.
„O Zajednici srpskih opština nećemo da pregovaramo ni u kakvom okviru. ZSO je jasno definisana sporazumom, o tome smo se dogovorili pre deset godina“, kazao je Petković, dodajući da je Beograd poslao jasan odgovor na francusko-nemački predlog.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala