- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Što manje institucija, veća proizvodnja haosa: I dalje bez dogovora o Ustavnom sudu Crne Gore

© Sputnik / Boban NovovićNovi sastanak predstavnika parlamentarnih partija u Crnoj Gori, stigao i Milo Đukanović
Novi sastanak predstavnika parlamentarnih partija u Crnoj Gori, stigao i Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Što je manje institucija, to je veća proizvodnja haosa, ocenio je lider DEMOS-a Miodrag Lekić povodom nespremnosti DPS-a na kompromis oko izbora sudija Ustavnog suda Crne Gore na današnjem sastanku lidera skupštinskih partija kom je prisustvovao i predsjednik Milo Đukanović.
Predsjednik DPS-a Milo Đukanović kazao je da ne bi bio pesimističan u ocjenama nakon današnjeg sastanka lidera skupštinskih partija istakavši da je bilo očekivano da su pristupi u rješavanju otvorenih pitanja različiti.
Govoreći o Zakonu o predsjedniku koji je vratio Skupštini na ponovno odlučivanje, ali i uputio Venecijanskoj komisiji na mišljenje, šef države poručuje da postoje još neki dostupni mehanizmi ukoliko se on ponovo izglasa.

Đukanović za novi razgovor o sudijama Ustavnog suda

Govoreći o današnjem sastanku lidera parlamentarnih stranaka, on je istakao da je njegov stav bio očekivan.
„Kazao sam da je pristup DPS da pošaljemo jasnu poruku o privrženosti Ustavu. Jasno da se u tome krije očekivanje odnosa da se protivno Ustavu vrši raspodjela vlasti. Spremni smo razgovaramo o sudijama Ustavnog suda, ali ne kako je to započeto. A započeto je naopako tako što se aktuelna većina odredila za svoju listu predloga očekujući da će opozicija podržati njihove predloge“, kazao je Đukanović novinarima nakon Balkanskog integracionog foruma održanog u Podgorici.
Treća ideja opozicije, prema njegovim riječima, jeste da se otvore razgovori o izborima „jer ne samo da su prethodne dvije godine dale mnogo razloga za tu temu već i to što podrška parlamentarnoj većini koja je bila partijama nakon 30. avgusta više ne postoji“.
On je novinarima saopštio da je većina predstavnika parlamentarne većine na današnjem sastanku insistirala na tome da se izabere jedan sudija Ustavnog suda, iako je, kako je dodao, postojala saglasnost da izbor jednog ne znači stavljanje te institucije u funkciju.
„Makar ćemo stvoriti privid o funkcionisanju Ustavnog suda - to je njihov stav. Ali ne treba nam privid nego rješenje, od privida nema vajde“, poručio je Đukanović.
On je istakao da će biti izabran sudija koji ima dvije trećine glasova, a da je prije toga potreban dogovor vlasti i opozicije.
Upitan da li će potpisati Zakon o predsjedniku ukoliko se on ponovo donese, Đukanović je rekao da prvo treba vidjeti kako će odreagovati parlamentarna većina.
„Napravio sam iskorak ka Venecijanskoj komisiji, može se napraviti iskorak ka sudu u Strazburu, ali ne treba obavještavati one koji su nasrnuli na Ustav šta će biti moj stav“, rekao je Đukanović.

Bošnjak: Đukanović priznao da neće dati mandat Lekiću

Poslanica Demokratskog fronta Simonida Kordić kaže da će parlamentarna većina glasati za sva četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, a opoziciju poziva da podrži bar jednog kandidata.
Na sastanku je, kaže, postignut konsenzus oko toga da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj institucionalnoj krizi koja se očitava u tome da nemamo Vladu, nemamo mandatara, da se vlast ne može formirati u nekoliko opština zbog blokade Ustavnog suda.
„Ako nemamo Ustavni sud ne možemo imati valjane predsjedničke izbore, ni parlamentarne“, navela je Kordić.
Poslanica PzP-a Branka Bošnjak kaže da je izbor sudija Ustavnog suda prioritet, te da su se svi saglasili da je Crna Gora u dubokoj krizi. Kaže i da su na sastanku „maske pale i da su bili svi brutalno iskreni“.
„Uspjeli smo da izvučemo od predsjednika da neće dati mandat Miodragu Lekiću i negdje je priznao da je prekršio Ustav što nije pozvao predstavnike svih partija na konsultacije za mandatara“, kazala je Bošnjak.

Bečić: Ustavni sud je put ka rješenju svih otvorenih pitanja

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić rekao je da „sve počinje i završava sa Ustavnim sudom“.
„Ustavni sud je put ka rješenju svih otvorenih pitanja. Jer ako bismo svi pokazali odgovornost, on bi mogao odgovori na pitanja da li je zakon o predsjedniku neustavan, da li je predsjednik prekršio ustav, odlučio bi o rezultatima lokalnih izbora“, naveo je Bečić.
„Nijesam čuo nijedno osporavanje, čuli ste svi pohvale i priznanja. Imamo kandidate za sudije Ustavnog suda koji nijesu ni naši ni njihovi. To je bogatstvo Crne Gore“, kazao je Bečić.
Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kaže da su danas pokušali da stvari pomjere sa početnih pozicija, za šta je on imao konkretan predlog, ali je taj predlog predsjednik DPS-a Milo Đukanović odbio.
„Predlog Đukanoviću je bio da sad imamo u proceduri četvoro sudija za Ustavni sud, parlamentarna većina se obavezala da će glasati za sve četiri kandata, a DPS sa partnerima može, dajući podršku samo jednom kandidatu, učiniti Ustavni sud uslovno funkcionalnim. Netačno je da mi imamo političku krizu, mi imamo vještački izazvanu institucionalnu krizu“, naveo je Danilović.
Lider DEMOS-a Miodrag Lekić kazao je da na sastanku nije bilo napretka, te da opozicija nije bila spremna za kompromis oko izbora sudija Ustavnog suda. On je istakao da za to treba neko da odgovara, te da je očigledno u pitanju politička strategija- što manje institucija, to veći haos.
Dodao je da nijesu dobili odgovor na konkretno pitanje da li opoziciji odgovaraju imena za sudije Ustavnog suda.
„I tu je objašnjenje za situaciju koja je očigledno politička strategija - što gore, to bolje. Što manje institucija, to veća proizvodnja haosa, i šef države koji je proizveo ovo rješenje“, kazao je Lekić.
Sastanak parlamentarne većine u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
REGION
Glasanje o sudijama Ustavnog suda Crne Gore 28. novembra, DF glasa za sve kandidate /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala