- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Glasanje o sudijama Ustavnog suda Crne Gore 28. novembra, DF glasa za sve kandidate /video/

© Foto : Ustupljeno SputnjikuSastanak parlamentarne većine u Crnoj Gori
Sastanak parlamentarne većine u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović istakla je da je na današnjem kolegijumu dogovoreno da drugi krug glasanja za sudije Ustavnog suda bude 28. novembar 2022. godine.
Đurovićeva je napomenula da u skladu sa dogovorom sa današnjeg Kolegijuma, očekuje prisustvo svih poslanika, kako bi konačno ovom pitanju posvetili punu pažnju i pokušali da ga riješe na dobrobit građana i države.

Glasanje o sudijama Ustavnog suda pomereno na 28. novembar

„Cijeneći neophodnost pune posvećenosti i potrebe prisustva svih poslanica i poslanika prilikom glasanja o bitnim tačkama, među kojima posebno ističem drugo glasanje za sudije Ustavnog suda, danas sam pozvala sve šefove poslaničkih klubova kako bismo na Kolegijumu razriješili određene nedoumice vezane za datum kada ćemo se u plenumu o ovim pitanjima izjašnjavati. Podsjećam da sam kao prvi mogući termin za ponovno izjašnjavanje o kandidatima za sudije Ustavnog suda planirala 22. novembar 2022. godine, ali se, zbog obaveza jednog dijela poslanika koalicije 'Crno na bijelo', od istog odustalo i dogovoren je novi termin i to 28. novembar, kao prvi mogući datum kada se o ovoj važnoj temi može glasati“, objasnila je Đurović.
Kako je dodala u saopštenju, ponovo je sazvala sastanak na nivou predsjednika parlamentarnih partija za petak, 18. novembar, sa željom i namjerom da se što prije dođe do rješenja, između ostalog, i o ovom pitanju koje već dugo opterećuje crnogorsku javnost.
„Vjerujem da ćemo na pomenutom sastanku doći do kompromisa kada je u pitanju izbor sudija Ustavnog suda i da ćemo na taj način otvoriti put i za rješavanje drugih pitanja koja blokiraju proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. To su, kao što je poznato, kompletiranje Sudskog savjeta, izbor vrhovnog državnog tužioca, te sprovođenje izborne reforme. Kao predsjednica Skupštine, još jednom iskazujem punu opredijeljenost i odlučnost da radim na prevazilaženju ozbiljne društveno-političke krize u kojoj se nalazimo već neko vrijeme, te u tom smislu smatram da su najavljeni sastanak lidera partija 18. novembra i sjednica 28. novembra korak naprijed u tom pravcu“, poručuje Đurovićeva.

Mandić: Glasaćemo za sve kandidate

Na današnjem sastanku parlamentarne većine donijeta je odluka da jedinstveno djeluju u narednom periodu. Jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić, saopštio je da su na sastanku dodatno osnažili sve odluke donijete prethodnih mjeseci.
„Mi smo odlučili da ćemo da dođemo na sastanak u petak kod predsjednice Đurović. Mi ćemo na ponovljenom glasanju za članove Ustavnog suda glasati za sve kandidate. Odlučili smo da pozovemo opoziciju da i oni glasaju za neke kandidate“, kazao je Mandić.
Dodao je da je današnji sastanak važan iz dva razloga:
„Parlamentarna većina može da preuzme odgovornost, drugi cilj je da međunarodnoj javnosti, predstavnicima ambasada da i njima pošalje poruku da postoji parlamentarna većina i da te dobre usluge koje nam se nude, da nas poštede tih dobrih usluga“, rekao je Mandić.
Istakao je da će zajedničko djelovanje uslijediti nakon glasanja za izbor sudija Ustavnog suda.
„Izbor sudija će biti 28. novembra, kad vidimo imamo li funkcionalan sud donosićemo odluke vezano za zakone ostale i onaj o predsjedniku“, kazao je Mandić.
Tema sastanka u Skupštini Crne Gore bila je rješavanje političke krize sa posebnim akcentom na formiranje nove Vlade s obzirom na to da je Miodrag Lekić već formalno predložen za mandatara. Sastanak je sazvan na nivou predsjednika partija.
Sastanku su prisustvovali lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, Demosa Miodrag Lekić, poslanici Pokreta za promjene Branko Radulović, Građanskog pokreta URA Miloš Konatar, Socijalističke narodne partije Bogdan Božović i Demokrata Dragan Krapović.
Na sastanku su bili i lideri Prave i Ujedinjene Crne Gore, Marko Milačić i Goran Danilović, Radničke partije Maksim Vučinić, kao i funkcioner Civisa Zoran Miljanić.
Skupštinska većina je juče potpisala predlog da se pokrene postupak provjere je li predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav odlukom da ne predloži Lekića za mandatara.
Grb i zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
REGION
Ako se opet izglasa Zakon o predsjedniku, Đukanović ga mora potpisati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala