- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruski diplomata o izveštaju IAEA o „prljavoj bombi“: Pitanje nije zatvoreno

© SputnikPrljava bomba
Prljava bomba - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Tema „prljave bombe“ nije zatvorena, Rusija je poslala preventivni signal, izjavio je stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, povodom izveštaja IAEA da tokom inspekcije lokacija u Ukrajini nisu pronađeni znakovi da Kijev priprema „prljavu bombu“.
Diplomata je objasnio da je, zapravo, izvršena samo prva inspekcija objekata, kao i životne sredine, nakon čega će IAEA u sertifikovanim laboratorijama izvršiti analizu i tada će biti doneta konačna procena, ali samo kad su u pitanju tri objekta koja su posetili inspektori agencije.
Prema njegovim rečima, to znači da pitanje nije zatvoreno, ali da je najvažnije da je Rusija poslala dovoljno jak preventivni signal za koji se nada da će se ispostaviti kao koristan.
„Signal da, prema našim podacima, u Kijevu ozbiljno razmatraju mogućnost, i čak preduzimaju praktične korake za stvaranje 'prljave bombe'. Verovatno ćemo napraviti pauzu. U svakom slučaju, nije mi poznato da smo planirali da preduzmemo neke dodatne korake“, objasnio je on.
Ranije je Uljanov prokomentarisao da su dva inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetila objekte na tri lokacije i da je provera trajala samo nekoliko sati. On je ironično rekao da niko nije očekivao da će „prljava bomba“ čekati inspektore u centru fabrike.
Sa druge strane, generalni direktor „Rosenergoatoma“ Renat Karčaa izjavio je da saopštenje IAEA o rezultatima izveštaja provere u Ukrajini povodom pripreme „prljave bombe“ ne može da izdrži nikakvu kritiku i pre svega ima politički predznak.
Upravni odbor IAEA objavio je juče da je usvojio rezoluciju o pitanjima nuklearne bezbednosti u Ukrajini. U njoj je, konkretno, ponovo napomenuto da u okviru inspekcije na tri lokacije u Ukrajini nisu otkriveni nikakvi znakovi neprijavljene nuklearne aktivnosti ili materijali koji su povezani sa pripremom „prljave bombe“. IAEA tvrdi da je „samim tim demonstrirana neosnovanost“ saopštenja ruske strane na ovu temu.

„Prljava bomba“

Kako su saopštili izvori iz raznih zemalja, između ostalog i iz Ukrajine, kijevski režim priprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje uz upotrebu „prljave bombe“ ili municije sa malom nuklearnom snagom.
Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.
„Prljava bomba“ je kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
RUSIJA
Rusija u SB UN: Ne ignorišite pretnju, sprečite užasni scenario sa „prljavom bombom“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala