- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija u SB UN: Ne ignorišite pretnju, sprečite užasni scenario sa „prljavom bombom“

© AP Photo / ED JONESStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
Pratite nas
Na zatvorenoj sednici Saveta bezbednosti UN Rusija je pokrenula pitanje o „prljavoj bombi“ koju priprema Kijev kako bi je upotrebio u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
Po njegovim rečima, Zapad ne bi trebalo da ignoriše tu pretnju.

„Bilo bismo srećni ako grešimo, ali ne mogu se jednostavno samo tako ignorisati tvrdnje koje su veoma ozbiljne i koje mogu da prete krajnje neprijatnim posledicama. Obraćamo se našim kolegama sa apelom da učine sve što je moguće da spreče taj užasni scenario“, saopštio je Nebenzja.

Ruske diplomate su upozorile generalnog direktora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafaela Grosija da bude na oprezu, jer dva objekta koja će proveriti stručnjaci IAEA nisu jedina u kojima Kijev ima mogućnosti da napravi „prljavu bombu“.
Nebenzja je istakao da su predstavnici zapadnih delegacija na zatvorenoj sednici SB UN propagirali „uobičajeni narativ o tome da Rusija priprema operaciju pod lažnom zastavom“.
Takođe je saopštio da je Grosi informisao članove SB UN o situaciji na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Misija IAEA za „prljavu bombu“ uskoro u Ukrajini

Kako je saopštio generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi, misija IAEA stići će u Ukrajinu kroz nekoliko dana kako bi proverila informacije o tome da Kijev priprema provokaciju sa „prljavom bombom“. Po njegovim rečima, biće potrebno još par dana da se izvedu zaključci.
Misija IAEA posetiće samo one objekte gde bi, prema informacijama Rusije, mogle biti u toku pripreme za pravljenje „prljave bombe“.

„Prljava bomba“

Kako su saopštili izvori iz raznih zemalja, između ostalog i iz Ukrajine, kijevski režim priprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje uz upotrebu „prljave bombe“ ili municije sa malom nuklearnom snagom.
Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.
Organizatori provokacije računaju na to da bi većina zemalja krajnje žestoko reagovala na „nuklearni incident“ u Ukrajini, a da bi Moskva izgubila podršku mnogih svojih ključnih partnera.
„Prljava bomba“ ─ kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.
O „prljavoj bombi“, koju je Ukrajina spremna da lansira, u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Ruski vojnik sa gas maskom - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
RUSIJA
Putin: Znamo gde Kijev pravi „prljavu bombu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala