Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

OTKRIVAMO - „Koš“ sa Ostroga: Ko je sveštenik koji pomaže Zvezdi da pobedi u poslednjim sekundama

© Foto : Sputnjiku ustupio Marko LazarevićOtac Ilija sa parketa pozdravlja navijače na tribinama
Otac Ilija sa parketa pozdravlja navijače na tribinama - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Crvena zvezda je iz osmog pokušaja stigla do druge pobede u Evroligi protiv francuskog Asvela "uz božiju pomoć". Otkrivamo ko je talija crveno-belih, tajanstveni sveštenik koji je gotovo sa parketa bodrio svoj tim, koji je navijačkim žarom, ali i pogledom zbunio protivnika.
Kada je košarkaš gostiju In Pons stao na liniju za slobodna bacanja, pri vođstvu srpskog tima 69:67, iz prvih redova nekadašnjeg Pionira skočio je čovek u mantiji, koga niko nije mogao da ne primeti, jer takav navijački žar retko se viđa. Postao je hit na društvenim mrežama.
Nije u pitanju sveštenik, reč je o nekadašnjem nastojatelju manastira Tušimlja na obroncima Golije, protosinđelu Iliji Buhi, koji je danas u bratiji manastira Ostrog u Crnoj Gori.
Otac Ilija 24 godine živi u manastiru, poslednjih godinu dana u Crnoj Gori. Poreklom je iz Prizrena.
On za Sputnjik otkriva kako se našao na ovoj važnoj utakmici;
"Prvi pomoćnik trenera Crvene Zvezde, Marko Simonović, letos je bio u Ostrogu sa porodicom, ja sam bio dežuran, sačekao sam ih, pomolili smo se zajedno, a posle otišli na kafu. Dao sam im blagoslov, a on me je pozvao da dođem da pogledam neku utakmicu. Ovo je druga koju sam gledao, zbog drugih okolnosti sam u Beogradu, ne mogu uvek da dođem na utakmicu", objašnjava ovaj monah.
Zvezdin gost, čovek koji je hit na društvenim mrežama, dobio je mesto u svečanoj loži, na parketu, odakle je bodrio omiljeni tim. Primećuje da kad god je gledao Zvezdu u Evroligi, nikad nije izgubila.
"U momentu kada se meč lomio, kada su oni poveli sa dva razlike, sedeo sam i uhvatio sebe da se molim, potpuno nesvesno. Posle nekoliko izgovorenih molitava ustao sam i rekao čoveku pored sebe, ovo sad ne možemo da izgubimo. On je rekao, nadam se da i igrači to znaju".
© Sputnjiku ustupio Marko LazarevićOtac Ilija nije mogao da se vrati na mesto u prelomnim trenucima utakmice
Otac Ilija nije mogao da se vrati na mesto u prelomnim trenucima utakmice - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Otac Ilija nije mogao da se vrati na mesto u prelomnim trenucima utakmice
Posle je, kaže, ostao da stoji do kraja meča, nije bilo šanse da sedi;
"Kad je bilo to slobodno bacanje, suđenje je bilo katastrofalno, prvo su pokušali da zamene igrača koji ga izvodi, a kada su igrači reagovali, onda su, naravno, svi skočili, bilo je mahanja, to su kamere zabeležile. U sekundi sam uhvatio pogled igrača koji je izvodio bacanje, on je brzo sklonio pogled, nije mogao da pogodi", kaže uz osmeh ovaj monah koji obožava košarku i crveno-bele.
Naš kratak razgovor sa talijom ovog tima prekinula su zvona ostroškog manastira. Pre nego što je ušao u crkvu, na liturgiju, uspeli smo još da ga pitamo šta kaže iguman na ponašanje monaha koji skače u sportskoj hali u direktnom prenosu.
"Ne kaže ništa, u manastiru svi navijaju za Zvezdu".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala