- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nesvakidašnji potez američkog tužilaštva u istrazi protiv Donalda Trampa

© AP Photo / Andrew HarnikDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Američki državni tužilac Merik Garland imenovao je Džeka Smita za specijalnog savetnika u slučaju istrage protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa.
Smit, koji je, između ostalog, radio i kao tužilac za ratne zločine u Hagu, nadgledaće istragu o tome kako je Tramp postupao sa osetljivim vladinim dokumentima koji su, prema navodima tužilaštva, nađeni u njegovoj rezidenciji u Mar-a-Lagu, kao i o tome da li je uticao na prenos vlasti nakon predsedničkih izbora 2020. godine, preneo je Rojters.

Specijalni savetnik zbog političke osetljivosti

Garlandovo imenovanje Smita usledilo je tri dana nakon što je Donald Tramp objavio da će ući u trku za predsedničkog kandidata republikanaca, kao i pošto je američki predsednik Džozef Bajden iskazao nameru da se kandiduje za drugi mandat.
„Zbog poslednjeg razvoja događaja, uključujući najavu bivšeg i sadašnjeg predsednika da će se kandidovati na sledećim izborima, odlučio sam da je u javnom interesu da imenujem specijalnog savetnika“, rekao je Garland u američkom ministarstvu pravde.
Specijalni savetnici povremeno se imenuju kako bi istraživali politički osetljive slučajeve i oni to rade sa određenom dozom nezavisnosti u odnosu na ministarstvo pravde, navodi Rojters
Smit je nakon imenovanja izjavio da će u svom radu biti nezavisan, kao i da će nastojati da istraga napreduje ubrzano i efikasno. Dodao je da će usmeravati istragu da bide ekspeditivna i temeljna, bez obzira na to kakav rezultat činjenice i zakon donesu.
Tramp je rekao da se neće mešati u istragu specijalnog savetnika.
„Šest godina prolazim kroz ovo i nemam nameru da to više radim“, rekao je Tramp.
Džozef Bajden, koji je imenovao Garlanda za tužioca, nije odgovarao na pitanja novinara, koji su pokušali da od njega dobiju izjavu u vezi sa tim. Zvaničnik Bele kuće, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da predsednička administracija nije umešana u odluku o imenovanju Smita.

Tužilac za ratne zločine na Kosovu i Metohiji

Ovo je drugi put da američko ministarstvo pravde imenuje specijalne savetnike u vezi sa istragama o Donaldu Trampu. Prethodno je nekadašnji direktor FBI Robert Muler bio imenovan 2017. godine u istrazi predsedničke kampanje 2016. i Trampovih veza sa Rusijom, ali je utvrdio da nema dokaza za krivičnu istragu.
Tramp istragu o poverljivim dokumentima i njegovom uticaju na nemire na Kapitolu prilikom predaje predsedničke vlasti naziva politički motivisanim lovom na veštice. On je podneo građansku tužbu kako bi odložio istragu o dokumentima i kako bi neke od njih učinio nedostupnim istražiteljima.
Iako je glavni tužilac Merik Garland nadređen specijalnom savetniku, imenovanjem tog nezavisnog organa daje mu određenu političku distancu koja može da izgradi veće poverenje ka istrazi, navodi Rojters, dodajući da će tužioci zajedno sa Smitom raditi na istragama u vezi sa Trampom.
Džek Smit je u karijeri bio glavni tužilac za istragu ratnih zločina na Kosovu u Specijalnom sudu u Hagu, federalni i državni tužilac u državi Njujork, kao i nadzornik u ministarstvu pravde SAD.
Sedište FBI u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
SVET
Duboka država ne bira sredstva da zaustavi Trampa – bivši predsednik spremio odgovor
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
SVET
Tramp: FBI mi je oduzeo pasoše, agenti su mogli da podmetnu šta god su hteli tokom pretresa
Donald Tramp u poseti Teksasu - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
SVET
Američki mediji: U Trampovoj rezidenciji nađeni strogo poverljivi dokumenti
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala